Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emitiranje amonijaka
  • 13.11.2018. 18:00

Goveda emitiraju amonijak - odobren lijek za njegovo smanjenje

FDA je službeno odobrila lijek naziva Experior koji je prvi takav odobreni lijek za smanjenje plina koji se emitira iz otpada, pomiješanog urina i izmeta stoke.

Foto: Pixabay/1447441
  • 469
  • 20
  • 0

Kada pomislimo na opasne plinove koje emitira stoka, prvo na što pomislimo je metan koji, znanstveno je dokazano, znatno utječe na klimatske promjene. No, stoka su složena bića kada se govori o raznolikosti plinova koje emitiraju. FDA (Uprava za hranu i lijekove) ovih je dana odobrila prvi lijek za liječenje plina kojeg rjeđe vežemo za stoku. 

Švicarci osmislili hranu od koje krave manje podriguju i prde 

Naime, stoka emitira i plin amonijak budući da ne mogu razložiti dušik kojega uzimaju u sklopu svoje ishrane. Dušik se najčešće nalazi u urinu gdje je zapravo bezpoasan. No, u izmetu goveda postoje enzimi koji kada se pomiješaju sa urinom stoke, formiraju amonijak koji baš i nije tako bezopasan. Problem prisutnosti amonijaka najčešći je u zatvorenim objektima, posebno na većim farmama i zatvorenim farmama mliječnih goveda gdje se tekući i kruti otpad miješa na podovima, navodi Modern Farmer.  

Amonijak doprinosi eutrofikaciji 

Osim činjenice da amonijak iznimno smrdi i može biti iritantan kako za ljude tako i za životinje, amonijak dopirnosi i nečemu što se zove eutrofikacija. Eutrofikacija je proces kojim amonijak ulazi u izvore vode i potiče masovni rast algi i drugih organizama u ekosustavima te tako zagađuje vodotokove. Višak algi na površini jezera i drugih voda stajačica može uzrokovati smrtnost životinja koje u njima obitavaju. 

FDA je službeno odobrila lijek naziva Experior koji je prvi takav odobreni lijek za smanjenje plina koji se emitira iz otpada, pomiješanog urina i izmeta. Prema istraživanjima koje je provela kompanija Elanco, proizvođač ovoga lijeka, Experior nema poznate zdravstvene nuspojave

Bolji izbor - kvalitetnija prehrana

Naravno, postoje i druga rješenja za problem emitiranja amonijaka. Naime, Experior samanjuje emitiranje amonijaka za 14 do 18 posto. No, napravljene su i druge studije koje pokazuju da se emitiranje amonijaka može smanjiti ako se stoka ne hrani sa hranom koja sadrži puno proteina, kao što je soja.

Studije su pokazale da kvalitetnija prehrana, kao što je trava, odnsono prirodna hrana za krave, može smanjiti količinu amonijaka za 40 posto. 


Tagovi

Uzgoj stoke Amonijak Metan Eutrofikacija Experior Plinovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.