AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Godišnje isporuče pola miliona litara mlijeka!

Godišnje isporuče pola miliona litara mlijeka!

Proizvodnja mlijeka

Godišnje isporuče pola miliona litara mlijeka!

Datum: 03.01.2017. 12:00 |

4

Kategorija:

Stočarstvo

Iako premije za otkupljeno mlijeko kasne duže od pola godine, farma muznih krava Hotić iz Žeravice kod Gradiške bilježi vrhunske rezultate.

Prosječna mliječnost se povećava iz dana u dan, broj grla je u blagom porastu, spremljene su dovoljne količine stočne hrane, parcele su zasijane. Zlatko Hotić, jedan od suvlasnika farme kaže da su to rezultati mukotrpnog rada, odricanja, ljubavi prema poljoprivredi i upornosti.

Ova porodična farma izrasla je u jednu od najvećih u Lijevče polju, pa čak i šire, sa godišnjm produkcijom i isporukom mlijeka većom od pola miliona litara.


Prosječna dnevna mliječnost po grlu u ovoj farmi je 25 litara

"Napravili smo dovoljno silaže, sjenaže i druge hrane čak za duži period od godine dana. Sijemo oko 120 hektara uglavnom zakupljenog zemljišta. I sve to bez premija koje kasne mjesecima. Prodamo po koje tovno grlo ili pomoć zatražimo u banci, kako bismo obavili poslove u njivi. Uzdamo se u premije, jer bismo na taj način u potpunosti relaksirali situaciju", kaže Zlatko.

U režimu muže 65 krava

Brigu o kvalitetu, količini, uzorkovanju, čuvanju i prodaji mlijeka vodi Nermina Hotić. Nermina kaže da 65 krava koje su trenutno u režimu muže svakodnevno daju više od 1.600 litara mlijeka. Prosječna dnevna mliječnost po grlu u ovoj farmi je 25 litara, čime se ne mogu pohvaliti mnoge druge farme. Da bi se ovako visoka mliječnost dostigla i održala u kontinuitetu neohodna je izvanredna organizacija posla, vrhunska ishrana stoke, maksimalna higijena i ogromno angažovanje zaposlenih. Kompletna proizvodnja mlijeka isporučuje se kozarskodubičkom "Mlijekoproduktu".

"Mljekara je veoma korektna u plaćanju, zadovoljni smo, a i oni su zadovoljni kvalitetom mlijeka. Još samo da nam premije ovoliko ne kasne. Jer ipak treba ovoliku farmu držati u punoj kondiciji", kaže Nermina.

Ogromnu štetu od snijega sami namirili

Zanimljiva je činjenica da krave rekorderke u ovoj farmi obitavaju u savremenim objektima, u kojoj preko razglasa imaju i muziku. Osim u proizvodnju stočne hrane i sjetvu, Hotići su investirali i u građevinske radove na samoj farmi.

U režimu muže imaju 65 krava, 10 ih je u procesu telenja, a u objektima je još stotinjak mladih rasplodnih i grla za tov.

"Zimus je zbog obilnog snijega došlo do rušenja krova i objekata, čak je bilo i povrijeđenih krava. Šteta je procijenjena na više od 120 hiljada KM. Niko nam nije pomogao, lokalna vlast nam je dala simboličnih hiljadu maraka. Sami smo se organizovali i sanirali štetu, koja se na našu radost ipak nije odrazila na brojnost stada, količinu i kvalitet mlijeka" , kaže Zlatko Hotić.


Na farmi ne nedostaje podmladka

Hotići su razmišljali o izmještanju i proširivanju farme. Privremeno su odustali, jer i pored činjenice da godišnje Mljekari isporuče više od pola miliona litara mlijeka i da sve poslove u farmi i na njivi radi tek desetak radnika, za sada uspjevaju da samo održavaju farmu. U režimu muže ima 65 krava, 10 ih je u procesu telenja, a u objektima je još stotinjak mladih rasplodnih i grla za tov.

Priprema za proljetnu sjetvu

Zimski dani Hotićima ne donose manje obaveza, jer je potrebno spremiti mehanizaciju za proljetnu sjetvu, obezbijediti obrtna sredstva i naravno posjetiti koje stručno predavanje. Ipak u 2017. godini planiraju povećanje broja muznih grla i tovne junadi, te, ako je moguće, zakupiti koji hektar više državnog poljoprivrednog zemljišta. Porodica Hotić namjerava da lidersku poziciju u proizvodnji mlijeka u ovom dijelu BiH zadrži na duže staze.

Broj pregleda članka: 8669; Uspješnost članka: 916.95

Tagovi: Farma, Zlatko Hotić, Nermina Hotić, Pola miliona

Ključne riječi članka: godisnje, isporuce, pola, miliona, litara, mlijeka, mlijeka, farmi, litara, hotić, režimu, mliječnost, krava, sjetvu, objektima, još, farme, hrane, zlatko, miliona, nermina, režimu muže, litara mlijeka, miliona litara, pola miliona, pola miliona litara, stotinjak mladih rasplodnih, miliona litara mlijeka, još stotinjak mladih


Boško Grgić

Svi tekstovi autora

Autor Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.


Slike Godišnje isporuče pola miliona litara mlijeka!