Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 03.01.2017. 12:00

Godišnje isporuče pola miliona litara mlijeka!

Iako premije za otkupljeno mlijeko kasne duže od pola godine, farma muznih krava Hotić iz Žeravice kod Gradiške bilježi vrhunske rezultate.

  • 8.964
  • 1.347
  • 0

Prosječna mliječnost se povećava iz dana u dan, broj grla je u blagom porastu, spremljene su dovoljne količine stočne hrane, parcele su zasijane. Zlatko Hotić, jedan od suvlasnika farme kaže da su to rezultati mukotrpnog rada, odricanja, ljubavi prema poljoprivredi i upornosti.

Ova porodična farma izrasla je u jednu od najvećih u Lijevče polju, pa čak i šire, sa godišnjm produkcijom i isporukom mlijeka većom od pola miliona litara.

Prosječna dnevna mliječnost po grlu u ovoj farmi je 25 litara

"Napravili smo dovoljno silaže, sjenaže i druge hrane čak za duži period od godine dana. Sijemo oko 120 hektara uglavnom zakupljenog zemljišta. I sve to bez premija koje kasne mjesecima. Prodamo po koje tovno grlo ili pomoć zatražimo u banci, kako bismo obavili poslove u njivi. Uzdamo se u premije, jer bismo na taj način u potpunosti relaksirali situaciju", kaže Zlatko.

U režimu muže 65 krava

Brigu o kvalitetu, količini, uzorkovanju, čuvanju i prodaji mlijeka vodi Nermina Hotić. Nermina kaže da 65 krava koje su trenutno u režimu muže svakodnevno daju više od 1.600 litara mlijeka. Prosječna dnevna mliječnost po grlu u ovoj farmi je 25 litara, čime se ne mogu pohvaliti mnoge druge farme. Da bi se ovako visoka mliječnost dostigla i održala u kontinuitetu neohodna je izvanredna organizacija posla, vrhunska ishrana stoke, maksimalna higijena i ogromno angažovanje zaposlenih. Kompletna proizvodnja mlijeka isporučuje se kozarskodubičkom "Mlijekoproduktu".

"Mljekara je veoma korektna u plaćanju, zadovoljni smo, a i oni su zadovoljni kvalitetom mlijeka. Još samo da nam premije ovoliko ne kasne. Jer ipak treba ovoliku farmu držati u punoj kondiciji", kaže Nermina.

Ogromnu štetu od snijega sami namirili

Zanimljiva je činjenica da krave rekorderke u ovoj farmi obitavaju u savremenim objektima, u kojoj preko razglasa imaju i muziku. Osim u proizvodnju stočne hrane i sjetvu, Hotići su investirali i u građevinske radove na samoj farmi.

U režimu muže imaju 65 krava, 10 ih je u procesu telenja, a u objektima je još stotinjak mladih rasplodnih i grla za tov.

"Zimus je zbog obilnog snijega došlo do rušenja krova i objekata, čak je bilo i povrijeđenih krava. Šteta je procijenjena na više od 120 hiljada KM. Niko nam nije pomogao, lokalna vlast nam je dala simboličnih hiljadu maraka. Sami smo se organizovali i sanirali štetu, koja se na našu radost ipak nije odrazila na brojnost stada, količinu i kvalitet mlijeka" , kaže Zlatko Hotić.

Na farmi ne nedostaje podmladka

Hotići su razmišljali o izmještanju i proširivanju farme. Privremeno su odustali, jer i pored činjenice da godišnje Mljekari isporuče više od pola miliona litara mlijeka i da sve poslove u farmi i na njivi radi tek desetak radnika, za sada uspjevaju da samo održavaju farmu. U režimu muže ima 65 krava, 10 ih je u procesu telenja, a u objektima je još stotinjak mladih rasplodnih i grla za tov.

Priprema za proljetnu sjetvu

Zimski dani Hotićima ne donose manje obaveza, jer je potrebno spremiti mehanizaciju za proljetnu sjetvu, obezbijediti obrtna sredstva i naravno posjetiti koje stručno predavanje. Ipak u 2017. godini planiraju povećanje broja muznih grla i tovne junadi, te, ako je moguće, zakupiti koji hektar više državnog poljoprivrednog zemljišta. Porodica Hotić namjerava da lidersku poziciju u proizvodnji mlijeka u ovom dijelu BiH zadrži na duže staze.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatko Hotić Nermina Hotić Farma Pola miliona


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas