Zahvaljujući posebnom načinu ishrane nastaje meso prožeto masnoćom, jedinstvenih karakteristika i kvaliteta - mekano i sočno
Evropska komisija je odobrila novu zaštićenu geografsku oznaku za špansku Vaca Gallega – Buey Gallego govedinu.
Da bi dobili oznaku, životinje moraju biti uzgojene u Galiciji, pokrajini na sjeverozapadu Španjolske, a riječ je o pasminama Blonde de Galicia, Brunes de Asturiana de los Valles, Limousine, Blonde d'Aquitaine, Frisonne i Brune des Alpes, bilo da su čistokrvne ili od goveda nastalih međusobnim ukrštanjem. Teljenje, uzgoj, tov, klanje i sječenje trupova moraju se odvijati u definisanom geografskom području.
Zahvaljujući posebnom načinu ishrane nastaje meso prožeto masnoćom, jedinstvenih karakteristika i kvaliteta - mekano i sočno.
Na području Galicije mogu se pohvaliti stočarstvom od praistorijskog doba. Proizvodnja se bazira na malim porodičnim farmama koje su zadržale simbiotski odnos između stoke, zemlje i ljudi.
Na osnovu spola, starosti i sistema proizvodnje pravi se razlika u mesu ženki i mužjaka. Krave se moraju oteliti barem jednom prije klanja. Njihovo meso se odlikuje crvenom do boje trešnje, a mramorirano je tankim prugama. Masnoća je kremasto-bijele do žuto-bijele boje, čvrste teksture. Mužjaci moraju biti kastrirani prije nego što napune godinu dana i stariji su od 48 mjeseci prilikom klanja. Njihovo meso je crvene do ljubičastocrvene boje, s također izraženom mramornošću. Masnoća je svjetlija nego u mesu krava, biserno-bijele do žute boje, čvrste teksture i čvrstih vlakana na dodir.
Meso ima miris životinjske masti. Sadržaj intramuskularne masti u trupovima je veći od 5,6 posto. To mu daje nježnost, sočnost i karakterističan dugotrajan okus mesa s blago kiselom notom.
Zaštićenu geografsku oznaku imaju samo trupovi, četvrtine, lungić i ostali komadi namijenjeni za filetiranje i za prodaju u svežem stanju. Zamrznuti proizvodi gube oznaku.
Na ovom području goveda se uzgajaju u mješovitom sistemu. Ispaša i ishrana na travi i žitaricama se smjenjuju sa konzervisanom stočnom hranom kao što je silaža i sijeno koje su dopunjene zrnom, krompirom, repom, slamom i krmnom smjesom. To obezbjeđuje iskorištavanje raspoloživih prehrambenih resursa i viškove usjeva
Većina korištene stočne hrane mora dolaziti sa samog gospodarstva, a najmanje 80 posto iz geografskog područja obuhvaćenog zaštićenog geografskom oznakom. Zabranjena je upotreba proizvoda koji bi mogli ometati normalan rast krava i junadi, kao i korištenje recikliranih nusproizvoda životinjskog porijekla.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica