Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajivači svinja
  • 30.01.2020. 18:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Bosanska Gradiška

Formirano regionalno udruženje odgajivača svinja

Razvoju svinjarstva doprinijele su preventivne mjere Ministarstva poljoprivrede na radu suzbijanja afričke kuge kod svinja. Ovo automatski znači slobodan izvoz u zemlje CEFTA sporazuma.

Foto: Depositphotos/velkol
  • 259
  • 29
  • 0

Kako bi se organizovalo i unaprijedilo svinjogojstvo, u Gradišci je formirano Regionalno udruženje uzgajivača svinja.

Navedeno udruženje okupljaće uzgajivače iz Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora. Prošle godine, odgajivači iz ove regije nisu imali problema sa plasmanom, navodi RTRS.

"Cilj republičkog udruženja je da organizacija obuhvati i malog poljoprivrednog proizvođača i da se čuje i njegov glas. Da bi to ostvarili, bilo je neophodno da organizujemo regionalno udruženje, preko koga će se dalje čuti interes i cilj najmanjeg poljoprivrednika", rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, Mišo Maljčić.

Povoljan ambijent za svinjarstvo

Povoljnom ambijentu za domaće uzgajivače značajno su doprinijele preventivne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na radu suzbijanja afričke kuge kod svinja. Od ove godine može se očekivati i izvoz jer je ukinuta obavezna vakcinacija protiv klasične kuge svinja.

Sa današnjim danom prestaje obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge

"Republika Srpska ukinula je tu vakcinaciju 31. decembra 2019. i od ove godine kreće pasivni i aktivni nadzor, kao jedna od obaveza za uvid Evropske komisije za davanje mogućnosti za izvoz u Evropsku uniju. Ukidanje vakcinacije automatski uključuje izvoz u zemlje CEFTA sporazuma, otkočili smo proces i omogućili da se nastavi izvoz", rekao je pomoćnik ministra za veterinu, Dragan Knežević.

Ukrupnjavanje farmi kao dobar znak

Tokom dogovora o nacrtu pravilnika za raspodjelu sredstava od podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini, resorno ministarstvo, mnoge prijedloge Republičkog udruženja svinjogojaca uvažilo je i uvrstilo u pravilnik.

"Problema je uvijek bilo, ali mi smo tu da ih riješavamo, već smo dogovorili neke sastanke u narednom periodu, gdje ćemo definisati još neke pravce i korake kako bi riješavali određene poteškoće u ovoj oblasti. Što se tiče ovog sektora u posljednje dvije do tri godine postoji trend rasta u svinjarstvu, da se farme ukrupnjavaju, to pokazuju naši podaci u uzgojnim registrima. Definitivno ova proizvodnja i ovaj sektor imaju veliki potencijal u Republici Srpskoj na kojem ćemo raditi i gdje ćemo određene pravce još pokušati ojačati, da pored dosadašnje podrške, damo i smjernice kada je u pitanju ispitivanje stočne hrane, veterinarske mjere i ostale aktivnosti", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.


Tagovi

Udruženje odgajivača svinja Mišo Maljčić Preventivne mjere Dragan Knežević Raspodjela sredstava Usluge u poljoprivredi Afrička kuga svinja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.