Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola životinja
  • 18.08.2018. 10:00

Federalno ministarstvo poljoprivrede traži pojačanu kontrolu životinja!

Federalni ministar Šemsudin Dedić, od nadležnih institucija traži se da iz prometa isključe nevakcinisane i neobilježene životinje!

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 415
  • 22
  • 0

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada je usvojila zaključak kojim je zatraženo od federalne i svih kantonalnih veterinarskih inspekcija pojačana kontrola životinja na mjestima sabiranja i prodaje, a to zbog povećanog prometa malih i velikih preživara uoči Bajramskih praznika.

Federalni ministar Šemsudin Dedić, od nadležnih institucija traži se da iz prometa isključe nevakcinisane i neobilježene životinje.

Stanje nije alarmantno, ali potrebne su dodatne kontrole

"Čak i ako to znači da će veterinarske inspekcije morati da rade danonoćno i tokom vikenda, njihov je zadatak da obezbijede odgovarajuću kontrolu životinja, pa da građani mogu, bez brige za vlastito zdravlje, nabaviti kurbane i pripremiti se za predstojeće praznike. Problem zaraznih bolesti postoji kod nas, kao i u drugim državama, iako moram reći da se u javnosti često barata raznim neprovjerenim i preuveličanim informacijama. Prema podacima kojima raspolaže ovo ministarstvo, stanje nije alarmantno, ali sigurno je da pred praznike moraju biti uvedene dodatne i pooštrene kontrole, jer tada i raste promet životinja nepoznatog porijekla", rekao je ministar Dedić.

Resorni ministar upozorava građane da nabavku životinja vrše samo na provjerenim mjestima i iz provjerenih izvora, saopšteno je iz ureda Vlade FBiH.

"Postoje indicije da u Federaciju BiH stižu životinje bez potrebne veterinarske dokumentacije koje mogu prenositi zarazne bolesti. Većina njih stiže u Bosnu i Hercegovinu ilegalnim putem, tako da želim skrenuti pažnju na ovaj problem i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine", zaključio je ministar Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Tagovi

Životinje Kontrola Šemsudin Dedić Vlada FBiH Bajram


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.