Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekari RS
  • 29.09.2023. 09:00

Farmeri pale alarm: Otkup mlijeka pao za 50 hiljada litara dnevno!

Zatražena je i istraga navoda da ukrajinska pšenica dolazi u Bosnu i Hercegovinu po cijeni od 100 €/tona (195 KM)

Foto: Mljekari RS
  • 280
  • 38
  • 0

Otkup mlijeka u Republici Srpskoj proteklih nekoliko mjeseci manji je za oko 50 hiljada litara mlijeka dnevno, saopćilo je Udruženje mljekara RS. Ujedno je to još jedan alarm za hitno poduzimanje mjera, no hoće li “probuditi” nadležne?! Neizvjesno je.

Aktuelna situacija u proizvodnji mlijeka i pripreme za jesenju sjetvu bile su i glavne teme nedavno održanog sastanka Upravnog odbora ovog Udruženja, na kojem je konstatirano da je veći broj proizvođača u teškoj situaciji. A, prouzrokovali su je loši vremenski uslovi, značajno povećanje cijena jednog dijela inputa mljekarske proizvodnje, dupla proljetna sjetva, ali i smanjenje otkupne cijene sirovog mlijeka.

Uskladiti poticaje

U svojim zaključcima Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, uputilo je molbu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da isplati premiju po grlu što prije.

"Mljekari izražavaju nadu da će ista biti najmanje 400 KM, u skladu s obećanjem ministra Save Minića, da će premija po grlu biti najmanje 400, a prije 500 KM", naveli su.

Također, od resornog ministarstva traže da poticaje u oblasti mljekarstva u pravilniku za 2024. godinu usklade s onima u FBiH i Srbiji, jer u uslovima potpuno otvorenog tržišta, značajno opada konkurentnost domaćih mljekara, ali i mljekarske industrije.

"Pozivamo sve prerađivače mlijeka u Bosni i Hercegovini da revidiraju otkupne cijene i prilagode poskupljenju inputa mljekarske proizvodnje, ali i cijenama mliječnih proizvoda u tržnim lancima", stoji u saopćenju.

Ukrajinska pšenica u BiH?

Zatražena je i istraga navoda da ukrajinska pšenica dolazi u Bosnu i Hercegovinu po cijeni od 100 €/tona (195 KM).

"Zanimljivo je da samo usluga prijevoza tone pšenice iz Kozarske Dubice do Klasovih mlinova u Sarajevu košta 60 KM/tona. I plus je oko 400 KM tona", navode farmeri.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Otkup mlijeka Udruženje mljekara RS Isplata poticaja Usklađivanje poticaja Savo Minić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.