Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stigla pomoć
  • 26.12.2022. 13:30

Farmer Jusuf kroz suze: Hvala narode, od države samo repići

Od države se kaže i ne nada velikoj pomoći iako je šteta procijenjena na 130.000 maraka

Foto: Mljekari TK
  • 230
  • 47
  • 0

Nakon pisanja Agrokluba, na imanje farmera Jusufa Muranovića, koji je u poplavama prije dvije sedmice, izgubio svu ljetinu, i dalje pristižu šleperi i kamioni natovareni balama i stočnom hranom. Od istoka do zapada, kaže nam, pomažu mu svi poljoprivrednici.

"Sin mi je govorio da prodamo 30-40 krava, pa šta smo radili 10 godina k'o robovi, kad sreća pojavi se narod, moji farmeri rekli su mi da slučajno ne bi nešto prodao, ni tele, kažu pomoći ćemo ti, ne daj Bože nikome. Ljudi, hvala vam", kaže Jusuf kroz suze, potvrđujući da zahvaljujući samo toj pomoći krave nisu ostale gladne.

Pomoć iz cijele BiH

Tokom vikenda je na njegovu farmu u Donje Garevce kod Prijedora stigla i druga tura pomoći proizvođača mlijeka s područja Tuzlanskog kantona – 30 rolo bala sjenaže, 300 kockasti i nekoliko rolo bala sijena, te oko 500 kilograma stočne hrane za 95 goveda i šest konja. Pomoć dostavljaju i njegove kolege iz Krajine, Zenice, Doboja, Modriče i drugih krajeva BiH.

Farmeri iz TK u posjeti kod Jusufa Muranovića

"Nisu me ostavili samog, sad tražim silažu da kupim. Bili su i iz općine uzimali uzorak uništene silaže, pa ćemo vidjeti. Ona se ne smije koristiti, veterinar mi je već rekao, jer je nju mulj potopio, tu ima i kanalizacije i svega", priča Jusuf.

Šteta 130.000 KM

Od države se kaže i ne nada velikoj pomoći iako je šteta procijenjena na 130.000 maraka. "Bolje je da šutimo", dodaje istakavši da se može osloniti samo na svoj rad i kolege koje ga nisu zaboravile.

Uništena silaža

"Mene znaju svi, ja idem po štraparijadama, zovu me drugovi, kažu 'nemoj se ništa sekirati do prvog otkosa ne smiju biti gladne, ako država ne dadne tu smo mi'. Pomažu mi od istoka do zapada BiH, čak me zvao čovjek iz Hrvatske, rekao je čim stigne ovdje i od njega mi je šta bilo", dodaje ovaj poljoprivrednik.

Voda odnijela svu ljetinu Jusufu Muranoviću iz Prijedora

Pozivom smo ga, kaže nam, zatekli kod Spomenke Švrake koja mu je poklonila 20 rolo bala, "nema ni ona sama, a opet meni daje". A, s državnog nivoa za sada nema glasa, iako kaže godišnje plaća od 15 do 20 hiljada maraka samo poreza - "Oni pojedu krušku, a nama daju repiće", zaključuje Muranović.


Fotoprilog


Tagovi

Farmer Jusuf Muranović Farma krava Pomoć poljoprivrednika


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]