Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalesija
  • 18.04.2018. 16:30

Farma Spreča ulaže 38,5 miliona KM u Kalesiju

Gradit će se nova farma za 500 muznih grla u Memićima, kao i četiri bioplinska postrojenja.

Foto: Bigstockphoto/StockSnap
  • 1.336
  • 136
  • 0

"Farma Spreča u narednih pet godina na područje Kalesije planira uložiti oko 38,5 miliona KM, a gradit će se nova farma za 500 muznih grla u Memićima, kao i četiri bioplinska postrojenja", rečeno je na sastanku između Seada Džafića, načelnika Općine Kalesija i Nedima Čauševića, direktorom grupacije "Teleoptic" iz Sarajeva. 

Sead Džafić je kazao da će Farma Spreča imati podršku za projekte koji su planirani, ali je isto tako od direktora Nedima Čauševića zatražio da se na području općine izgrade proizvodni pogoni kako bi se zaposlilo što više Kalesijaca i kako mlijeko koje se proizvede u Kalesiji ne bi moralo ići na preradu u Sarajevo ili drugi grad, stoji na stranicama te općine. 

Potreban veći broj sezonskih radnika u voćnjacima

Nedim Čaušević je načelnika upoznao i sa projektima kada su u pitanju zasadi voćnjaka jabuke, kruške i šljive koji su zasađeni nedaleko od Farme Spreča u Vukovijama i za čije održavanje će ove godine biti potreban veći broj sezonskih radnika. 

Na Farmi Spreča trenutno prema riječima Nedima Čauševića ima 1.500 muznih grla, a u narednim mjesecima bit će dodatnih 500. Također, Čaušević se nada da će u ovoj godini biti završena i farma u Memićima tako da bi Farma Spreča ovu godinu mogla završiti sa 2.500 muznih grla, što je svrstava u najveću farmu na području BiH. 

Prilikom sastanka bilo je riječi i o izradi Prostornog plana općine Kalesija koji se tiče industrijske zone u Vukovijama kako ne bi došlo do ugrožavanja farme i njenih planova za dalje širenje. 


Tagovi

Farma Spreča Sead Džafić Nedim Čaušević Kalesija Bioplinsko postrojenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.