Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 18.08.2020. 18:00

Evropsko mlijeko lošeg kvaliteta uništava afričke stočare?

Lokalna industrija tvrdi da evropski proizvođači koriste zapadnoafrička tržišta gdje dovoze galone mlijeka slabijeg kvaliteta, koje u pravilu niti je svježe niti se uspjelo prodati u EU.

Foto: Depositphotos/dpreezg
  • 79
  • 12
  • 0

"Pokušavam prodati svoje mlijeko, ali jednostavno ne ide. Većinom ga ili izlijem u kanalizaciju ili ga podijelim. To boli jer bi ono trebalo biti za našu djecu i stoku", započeo je priču Hamidou Bandé, mljekar iz ruralnog područja države Burkina Faso na zapadu Afrike. Krajem 70-tih godina, kada je rođen, bila je nečuveno kupiti uvezeno mlijeko, piše Politico

Za vrijeme školskog odmora išli su do najbližeg stočara koji im je u zdjelice izmuzao svježu užinu, a njegov otac takođe je prodavao ovu namirnicu jer su imali porodično stado krava. Danas svoje životinje isključivo uzgaja radi prodaje mesa u susjedne zemlje, a mlijeka što ima koristi samo u svom domaćinstvu

Niska cijena i sveprisutnost ubija male proizvođače

Lokalna industrija tvrdi da evropski proizvođači koriste zapadnoafrička tržišta gdje dovoze galone mlijeka slabijeg kvaliteta, koje u pravilu niti je svježe niti se uspjelo prodati u EU. Takođe, navode da takvi proizvodi sadrže jako puno biljne masti uključujući palmino ulje koje je glavni uzrok krčenja šuma i gubitka bioraznolikosti. 

Njihova niska cijena i sveprisutnost onemogućuju takmičenje lokalnim proizvođačima na tržištu te dovode do propadanja malih stočara. Treba napomenuti kako su afričke krave manje produktivne od onih u Evropi, a daju tek četiri litre mlijeka dnevno, za razliku od evropskih koje proizvedu sedam puta više, čak do 28 litara. 

Prolijevaju mlijeko: Kriza prisiljava farmere na radikalne poteze

Prema podacima EU, izvoz ovog proizvoda u Burkinu Faso porastao je sa 1.529 tona u 2009. na 8.176 tona deceniju kasnije. U Senegal je prošle godine uvezeno otprilike 86.000 tona, a 2017. 65.529 tona. Količina koja ulazi u Nigeriju udvostručila se u posljednjih 17 godina dosegnuvši 94.464 tone prošle godine. I kompanije sa Novog Zelanda, Sjedinjenih Država i drugih dijelova u zapadnu Afriku izvoze mlijeko upitnog kvaliteta, ali sa nižom stopom.

Poduzete mjere kako bi se smanjio ogroman uvoz

Evropski izvoznici tvrde kako Afrika jednostavno nema nivo proizvodnje i ulaganja dovoljne za podmirivanje potreba brzorastućeg stanovništva u regiji. Takođe, osporavaju tvrdnju da je mlijeko u prahu sa dodatom masnoćom nutritivno lošije.  

Portparol Evropske komisije rekao je da su glavni razlozi za nedostatak domaće snabdjevenosti ove svježe namirnice u zapadnoj Africi strukturni, uključujući visoke ulazne troškove, lošu infrastrukturu i poteškoće u poboljšanju genetskog potencijala goveda. Dodao je i kako afričke zemlje uvijek mogu poduzeti mjere kojima će privremeno ograničiti uvoz, a koje su prema odredbama i pravilima WTO-a.

Gladuju, napadaju ih skakavci i koronavirus: Može li Afrika opstati?

Mnoge zemlje zapadne Afrike, uključujući najveću ekonomiju kontinenta, Nigeriju, već su poduzele mjere kako bi suzbile rastuću plimu uvoza mlijeka i primijenile su politike kako bi podržale poljoprivrednike i zaštitile autohtonu proizvodnju ove namirnice. 

"Ako se ovako nastavi, uspjeti ćemo", rekao je Nour Al Ayatt Ouédraogo, stočar koji posjeduje farmu 15 kilometara južno od glavnog grada Burkina Faso. "Ne znam zašto bi mladi trebali piti mlijeko kojem je dodato palmino ulje."

Italijanski portal Politico više od šest mjeseci sprovodio je istraživanje u Burkini Faso, Maliju, Mauritaniji i Senegalu. Izvještaj je pokazao da se radi o razornom uticaju koji ima uvoz takozvanog mlijeka u prahu punjenog masnoćom - najčešće palminim uljem. Neka od njih su bila namijenjena i nedonoščadi.


Tagovi

Evropa Afrika Mlijeko Tržište Stočari Biljne masti Palmino ulje Uvoz Kvalitet


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.