Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed evropskih mljekara
  • 23.06.2016. 15:00

Evropski proizvođači mlijeka najavili proteste

Proizvođači mlijeka rekli su kako vremena više nema, da seljaci financijski propadaju jer ne mogu plaćati sve veće račune te su najavili velike prosvjede ukoliko se ne nađe rješenje problema!

Foto: patrimonio/bigstockphoto.com
  • 220
  • 23
  • 0

U organizaciji Evropskog odbora za mlijeko (EMB), udruge proizvođača mlijeka na evropskoj razini koja predstavlja više od 100.000 proizvođača mlijeka iz 15 država članica, održana je rasprava proizvođača mlijeka sa zastupnicima Evropskog parlamenta.

U svom govoru predsjednik Evropskog odbora za mlijeko Romuald Schaber rekao je da organizira ovaj sastanak jer je evropski sektor mljekarstva na koljenima te traži hitne mjere kako bi poljoprivrednici, a nakon investicija u moderniziranje proizvodnje, zadovoljili evropske standarde i održali proizvodnju koja je zbog više razloga ugrožena niskim otkupnim cijenama mlijeka. Naglasio je odgovornost Evropske komisije: "Komisija mora pokazati volju i osigurati sredstva kako bi bilo moguće provesti dobrovoljno smanjivanje proizvodnje diljem EU. One koji smanje proizvodnju treba nagraditi."

Odrediti interventnu otkupnu cijenu!

U svom izlaganju zastupnica Hrvatske u EU Parlamentu Marijana Petir izrazila je zabrinutost za mala i srednja poljoprivredna obiteljska gospodarstva koja su na rubu propasti. Zastupnica također smatra kako se mjere Evropske komisije, poput skladištenja, nisu pokazale adekvatnim rješenjem.

Zastupnici su se složili kako je rješenje potrebno odmah.

"Upravo zato smatram potrebnim što prije odrediti interventnu cijenu otkupa mlijeka koje ne smije biti niža od 30 eurocenti po kili mlijeka", rekla je Petir. No, napuštanje proizvodnje zastupnica ne vidi kao rješenje jer će ono dodatno oslabiti ovaj sektor. "Kada se farma jednom zatvori nikada više neće biti otvorena. Kada mladi odu sa sela nikada se više neće vratiti", rekla je Petir i pozvala Komisiju da donese regulativu kojom će onemogućiti nepoštenu trgovačku praksu u lancu opskrbe hranom na evropskoj razini.

To je pogotovo važno zbog sve učestalijih nerealnih zahtjeva otkupljivača i trgovaca prema proizvođačima, a i zbog niske otkupne cijene mlijeka. Zbog svega toga ovaj sektor i propada. Govornici su svi redom izrazili stav kako je nepoštena trgovačka praksa evropski problem koji se riješiti može samo zajednički na evropskoj razini.

Najavljuju se veliki prosvjedi

U nastavku rasprave, predstavnici seljačkih udruga, proizvođača mlijeka iz Francuske i Belgije, rekli su kako vremena više nema, da seljaci financijski propadaju jer ne mogu plaćati sve veće račune te da još daju kratko vrijeme, kako predstavnicima EU, tako i nacionalnim vladama država članica da poduzmu učinkovite mjere. Ukoliko se stvari ne promijene sljedećih mjeseci uslijedit će veliki prosvjedi proizvođača mlijeka u cijeloj Evropi.

"Cilj nam je da proizvođači mlijeka više nemaju potrebu dolaziti u Bruxelles prosvjedovati", kazao je Matej Hudec, ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku u Stalnom predstavništvu Slovačke pri EU, te dodao kako će rješavanje problema nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom biti jedan od prioriteta slovačkog predsjedanja Unijom.

Postupni pad prihoda proizvođača mlijeka u EU od 30 milijardi eura u 2015. i 2016. godini jasno je vidljiv i u ostalim sektorima povezanima s poljoprivredom. Potražnja proizvođača mlijeka značajno se smanjila u brojnim područjima. Nabavlja se sve manje poljoprivrednih strojeva te nema novca za popravak postojećih. Ovo vrlo teško stanje dovelo je do drastičnog pada spremnosti proizvođača za ulaganja. Prodaja novih strojeva, ali i količina ugovora o gradnji znatno je smanjenja.

Foto: patrimonio/bigstockphoto.com


Tagovi

Prosvjedi Stočarstvo Cijena Mljekari Proizvođači mlijeka Kriza


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !