Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 02.06.2023. 14:00

Evropski inspektori sprovode audit u mliječnom sektoru BiH

U toku audita inspekcijski tim DG SANTE će posjetiti tri objekta za proizvodnju i preradu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 210
  • 30
  • 0

Generalni direktorat za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije (DG SANTE) započeo je 1. juna audit u mliječnom sektoru Bosne i Hercegovine za  procjenu službenih kontrola nad proizvodnjom i certifikacijom mlijeka i mliječnih proizvoda za ljudsku potrošnju namjenjenu za izvoz u Evropsku uniju. 

Učesnici audita, koji će trajati do 13. juna, su predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH, nadležnih entitetskih ministarstava poljoprivrede, nadležnih inspektorata entiteta, kantonalni i općinski veterinarski inspektori zaduženi za provođenje službenih kontrola u objektima odobrenim za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, farmeri, kao i  predstavnici laboratorija koje vrše kontrolu sirovog mlijeka. U toku audita inspekcijski tim DG SANTE će posjetiti tri objekta za proizvodnju i preradu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Cilj je provjera veterinarskog sistema BiH kod provođenja službenih kontrola nad proizvodnjom i certifikacijom mlijeka i mliječnih proizvoda namjenjenih za ljudsku potrošnju za izvoz u EU, kako bi se ustanovilo da se iste provode u skladu sa uslovima jednakim ili ekvivalentnim u Evropskoj uniji. Značaj audita se ogleda u održavanju trenutnog statusa po pitanju izvoza.

Voće i povrće u BiH pršću i zabranjenim pesticidima: Mlijeko čisto k’o suza

Audit će se odvijati u dvije faze gdje će u prvoj fazi (1. i 2. juna) inspekcijski tim DG SANTE održati on line sastanke sa predstavnicima Ureda za veterinarstvo BiH, nadležnih entitetskih ministarstava poljoprivrede i nadležnih inspektorata entiteta, dok će u drugoj fazi (od 5. do 9. juna) izvršiti procjenu službenih kontrola u objektima odobrenim za izvoz mlijeka, farmama, laboratorijama i nadležnim inspekcijskim tijelima.

Završni sastanak održat će se online 13. juna 2023 godine. 


Tagovi

Mlijeko Izvoz Evropska unija Inspektori Audit Zdravlje hrane Sigurnost hrane


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.