Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Laktacija kod krava
  • 26.12.2020. 11:30

Evo zašto poštovati period zasušenja kod krava

Loša je i nedopustiva praksa pojedinih, ipak malobrojnih proizvođača, da krave muzu do 20-ak dana pred teljenje.

Foto: Bigstock/ahavelaar
  • 1.040
  • 195
  • 1

Proizvodni ciklus kod krava možemo podijeliti u dva dijela - laktacija (period lučenja mlijeka) i period zasušenja (mirovanje mliječne žlijezde). Period zasušenja, kada mliječna žlijezda ne proizvodi mlijeko, mora biti sastavni dio proizvodnog ciklusa.

Loša je i nedopustiva praksa pojedinih, ipak malobrojnih proizvođača, da krave muzu do 20-ak dana pred teljenje, ističe stručnjak za stočarstvo, Zoran Nikolić.

Ako ne zasušite vime kravi, naštetit ćete teletu

Kako smo ranije pisali, ako se vime ne zasuši na vrijeme, u sljedećoj laktaciji doći će do smanjenog lučenja mlijeka, počevši od lučenja kolostruma (prvog mlijeka), koji je prijeko potreban za normalan rast u prvim danima starosti teleta.

Zašto zasušiti kravu?

Postoji tri razloga zašto, a ovaj stručnjak, kao prvi navodi da za proizvodnju jednog litra kroz vime mora da "prođe" oko 400 litara krvi. Nije teško izračunati da za proizvodnju 20 litara mlijeka ta količina iznosi oko 8.000 litara krvi, a da ne pominjemo visokoproizvodna grla i proizvodnju od 30 do 40 litara.

Za normalnu produkciju u idućoj laktaciji, neophodno je da mliječna žljezda odmori, da se regeneriše i tako spremna dočeka naredni ciklus.

Od krave se očekuje da pri teljenju oteli normalno, zdravo i vitalno tele koje će uspješno nastaviti život ali van organizma majke. Najveći porast ploda upravo se dešava u 8. i 9. mjesecu steonosti. To je još jedan razlog da prekine sa lučenjem mlijeka i da se dio hranjiih materija koje dobija kroz obrok iskoristi upravo za porast ploda.

Koji je najbolji fitnes za životinje?

Pravilo je da životinja ne mijenja kondiciju tokom perioda zasušenja odnosno, da sa onom sa kojom uđe u zasušenje dočeka i teljenje. U praksi se iz različitih razloga to ponekad ne ispoštuje. Zato u pojedinim slučajevima treba iskoristiti i period zasušenja da se dodatno popravi kondicija krave i da spremno dočeka teljenje i sljedeću laktaciju.

Mirovanje mliječne žlijezde treba da traje 45 do 60 dana, naglašava Nikolić.


Tagovi

Zasušenje kod krava Vime Laktacija Zdravo tele Teljenje Muža mlijeka Proizvodni ciklus


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...