• Koronavirus
  • 29.04.2020. 15:00

Eutanaziraju svinje jer su fabrike mesa prestale s radom

Zatvaranje ili smanjivanje kapaciteta prerade, ali i niske otkupne cijene, podstaklo je neke poljoprivrednike u istočnoj Kanadi, ali i SAD-u da eutanaziraju svinje spremne za klanje.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 493
  • 47
  • 0

Nije se jednom dogodilo da poljoprivrednici zbog slabe potražnje, niske cijene i neisplativosti bacaju plodove svoje muke. Zaoravaju salatu, mlijeko nerijetko završi u kanalizaciji, a tulipani i jaja kao stočna hrana. No, vjerujem da nikada niste doživjeli da je neko "bacio" svinju. Kakva god da je kriza bila, svinja, govedo, perad bi se zaklali i čuvali u zamrzivaču. Ili su, na kraju krajeva, prodati bud-pošto, samo da ne propadne. 

No, kriza koja je zahvatila čitavu kuglu zemaljsku neke je stočare dovela u slijepu ulicu iz koje nema izlaza. Talas obustava rada u najvećim fabrikama mesa u Sjevernoj Americi prisiljava uzgajivače svinja da se riješe životinja.

Gubitak od 50 dolara po svinji

Zatvaranje ili smanjivanje kapaciteta prerade, ali i niske otkupne cijene, podstaklo je neke poljoprivrednike u istočnoj Kanadi da eutanaziraju svinje spremne za klanje. U priopćenju koje je Kanadsko vijeće svinjogojaca uputilo ministrima poljoprivrede na svim nivoima vlasti u toj zemlji, ističu kako grube procjene govore da bi gubici mogli iznositi 50 dolara po svinji. "Radi se o gubitku od 675 miliona dolara za uzgajivače svinja kada se napokon očekivala pozitivna godina."

Na sjeveroistoku SAD-a, u Minnesoti, stočari će možda morati eutanazirati 200.000 svinja u narednih nekoliko sedmica. Ova pat pozicija u kojoj kupci i dalje panično pokušavaju stvoriti zalihe hrane, a uzgajivači prodati svoju robu samo je još jedan pokazatelj koliko nas je pandemija izbacila iz ustaljenog toka. 

Svinjogojcima, osim što rastu troškovi ishrane, ova situacija stvara zastoj u sistemu koji je izgubio svoju uobičajenu dinamiku, odnosno nedostaje im prostor za nove turnuse. Naglašavaju kako je situacija teška jer, nije lako riješiti se svinje i nije uporedivo s bacanjem mlijeka ili jaja. 

Trump izdao naredbu fabrikama mesa

U SAD-u je nekoliko glavnih mesnih postrojenja prekinulo rad, a zatvoreno je više od 15% nacionalnog kapaciteta prerade svinjskog mesa, zbog straha od zaraze među radnicima. 

Iz tog je razloga predsjednik SAD-a, Donald Trump juče naredio fabrikama za preradu mesa da ostanu otvorene kako bi zaštitile snabdjevanje hranom, bez obzira na zabrinutost zbog pandemije koronavirusa. Trump nije samo predložio, nego izdao naredbu pozivajući se na Zakon o odbrambenoj proizvodnji. U naredbi se ističe kako bi zatvaranje samo jednog velikog pogona za preradu govedine moglo rezultirati 10 miliona manje pojedinčanih obroka mesa dnevno. 

U mesnoj industriji od Trumpove administracije zahtijevaju zaštitne mjere kako bi se spriječila zaraza Covidom-19, a Nacionalni sindikat radnika za hranu i trgovinu ističe kako na prvom mjestu treba biti sigurnost radnika

Više od 6.500 radnika u mesnoj i prehrambenoj industriji zaraženo je ili izloženo koronavirusu, a 20 ih je umrlo, objavio je sindikat.

Istovremeno, stočari nisu impresionirani ovom odlukom podsjetivši da je velik broj svinja eutanizirano. 


Tagovi

Koronavirus Uzgoj svinja Eutanaziranje stoke Donald Trump Mesna industrija Fabrike mesa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kupus Potomak se dobro pokazao i za kišeljenje, iako je rana sorta namjenjena za svježu upotrebu #kupus #Potomak