Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 04.09.2016. 15:00

EU reducira proizvodnju mlijeka - cijene rastu?

Otkupljivači i prerađivači mlijeka daju naloge domaćim proizvođačima da smanje isporučene količine za ovu godinu!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 266
  • 29
  • 0

Evropska unija priprema uredbu kojom će reducirati proizvodnju mlijeka u zemljama članicama. Uredba će biti objavljena 9. septembra, a stupit će na snagu dva dana kasnije 11. septembra.

Mliječni sektor je u krizi u cijeloj EU. Nakon ukidanja kvota, tržište su preplavile ogromne količine mlijeka. Za iste je naknadno zatvorena ruska granica nakon Putinovog embarga na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU.

Evropa na sve moguće načine pokušava stabilizirati tržište, sada ograničavanjem proizvedenih količina što za cilj ima stvoriti ravnotežu između ponude i potražnje. U ovom kontekstu treba promatrati i terenske informacije iz susjedne Hrvatske kako otkupljivači i prerađivači mlijeka u vlasništvu stranih tvrtki daju naloge domaćim proizvođačima da smanje isporučene količine za ovu godinu.

Farmeri iz drugih zemalja članica EU imaju manje razloga za brigu jer uz njih stoji država koja modelira pregovore između proizvođača i prerađivača. Tamošnji mediji su nedavno objavili vijest kako je postignut dogovora između malih proizvođača i Lactalisa o porastu otkupne cijene mlijeka za 7% u razdoblju do kraja ove godine.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Smanjenje proizvodnje Rast cijena


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.