Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 11.06.2023. 15:00

Eliminisat će 200.000 krava zbog klimatskih ciljeva?

U Irskoj imaju prijedlog na klanje poslati 65.000 krava u periodu od tri godine kako bi se postigli klimatski ciljevi koje su sami postavili.

Foto: Depositphotos/zambezi
  • 102
  • 51
  • 0

Pred stočarima Irske je veliki izazov koji izaziva bijes, posebno među proizvođačima mlijeka. Vlada želi eliminisati 200.000 krava, izvještava Agrarheute.

Prijedlog je na klanje poslati 65.000 krava godišnje u periodu od tri godine kako bi se postigli klimatski ciljevi koje su sami postavili. Primjena ovakve odluke bi državu koštala 600 miliona eura, a na godišnjem nivou poreski obveznici bi trebalo da obezbijede 200 miliona eura. Ovi podaci iz Ministarstva poljoprivrede su izazvali bijes i ogorčenje irskih poljoprivrednika, a njihova udruženja oštro protestvuju protiv planova za zaštitu klime.

Poljoprivreda je najveći proizvođač stakleničkih gasova

U Irskoj je poljoprivreda označena kao najveći emiter gasova staklene bašte, sa 37,5 posto emisija u 2021. S obzirom na to da se emisije iz sektora povećavaju svake godine, vlada cilja smanjenje emisija za poljoprivredu za 25 posto do 2030. godine. To znači da bi poljoprivreda do kraja 2030. godine trebala smanjiti svoje emisije za ukupno 5,75 miliona t CO2 ekvivalenta.

Pat McCormack iz Irish Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA) objasnio je da bi se tako drastično smanjenje broja životinja trebalo odvijati samo na dobrovoljnoj osnovi. Mnogi farmeri su uzeli kredite na osnovu broja i učinka njihovog stada krava. Postavlja se pitanje kako će vratiti kredite ako im oduzmu životinje.

Postoje druga rješenja?

Zbog toga McCormack poziva na ulaganje u infrastrukturu, nauku i istraživanja kako bi se smanjile emisije štetnih gasova. Sličnog mišljenja su i naučnici koji su potpisali Dublinsku deklaraciju koji se zalažu za klimatski prihvatljiv razvoj stočarskog sektora.

Dublinska deklaracija: 1.000 naučnika širom svijeta se zalaže za održivo stočarstvo

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je objavljeni dokument samo dio konsultativnog procesa, prijedlog za raspravu i da nije konačna odluka, dok Vlada naglašava da je u potpunosti posvećena dugoročnom opstanku stočarstva, posebno mljekarstva koje je temelj poljoprivrednog sektora ove ostrvske zemlje.


Tagovi

Irska Krave Staklenički gasovi Stočni fond Dublinksa deklaracija Irsko stočarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.