Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje u Španjolskoj
  • 05.09.2018. 13:00

Ekološki problem: Španjolska ima više svinja nego ljudi

Uzgoj svinja također znači potrošnju ogromne količine vode u zemlji koja je često pod utjecajem suše, budući da svaka svinja konzumira oko 15 litara vode na dan. 

Foto: Pixabay/Pexels
  • 629
  • 35
  • 0

Ministarstvo za zaštitu okoliša priopćilo je da je broj svinja u Španjolskoj premašio broj ljudi. U zemlji sada ima 50 miliona svinja naspram 46,5 miliona stanovnika, odnosno za 3,5 miliona ih je više.

Podaci pokazuju da je broj svinja povećan za oko devet miliona od 2013. i sve su veće bojazni oko ekoloških utjecaja te industrije koja je u 2017. isporučila više od četiri miliona tona proizvoda od svinja i time ostvarila prihod od šest milijardi evra.

Svinje troše ogromne količine vode

Uzgoj svinja postao je ključan doprinos stočarskoj proizvodnji, ali je ujedno postao četvrti po veličini generator stakleničkih plinova u Španjolskoj nakon transporta, proizvodnje električne energije i industrije, piše The Guardian.

Uzgoj svinja također znači potrošnju ogromne količine vode u zemlji koja je često pod utjecajem suše, budući da svaka svinja konzumira oko 15 litara vode na dan. Nitrati iz otpadnih proizvoda životinja također počinju zagađivati ​​podzemne vode, kažu okolišni djelatnici.

Španjolci konzumiraju oko 21 kg svinjetine svake godine, a nacionalna ljubav prema svinjama datira tisućama godina unatrag.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

The Guardian


Tagovi

Svinje Španjolska Broj stanovnika Svinjogojstvo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.