Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje svinjetine
  • 31.01.2021. 17:00

EK će uvesti potpore za privatno skladištenje svinjetine?

Cijene svinjetine su vrlo niske pa države članice EU traže podršku. Koje su posljedice?

Foto: Depositphotos/ Evgesha
  • 37
  • 3
  • 0

Europska komisija ne isključuje uvođenje potpora za privatno skladištenje svinjetine, rečeno je na ovotjednoj, neformalnoj video konferenciji ministara poljoprivrede Europske unije. 

Janus Wojciechowski, povjerenik EU za poljoprivredu tada je otkrio kako mnoge države članice traže ovaj vid podrške za vrlo niske proizvođačke cijene ove vrste mesa. Ipak, upozorio je i na moguće posljedice. Kako piše Agrarheute, najviše se boji da će subvencionirane zalihe otežati naknadni oporavak tržišta. 

Naime, rekao je kako je EU od siječnja do prosinca prošle godine uspjela povećati izvoz svinjskog mesa u treće zemlje s 3,5 na pet milijuna tona, a u odnosu na prethodnu godinu. No, afrička svinjska kuga u Njemačkoj dovela je do zabrane uvoza svinjetine iz te zemlje u Kinu što je čitavo europsko tržište dovelo do velike krize. 

Sjetimo se samo prosvjeda u Poljskoj gdje su poljoprivrednici želeći dokazati koliko svinja dolazi iz Njemačke u tu zemlju noću dežurali na granicama i brojali kamione koji prevoze žive svinje za klanje.

Na sastanku je Wojciechowski napomenuo da postoji strukturni problem koji je uzrokovan ponekad vrlo visokom koncentracijom uzgoja svinja u pojedinim državama članicama. Kao primjer spomenuo je Dansku gdje prosječno stado ima 3.700 ovih životinja po svinjogojcu dok je u Rumunjskoj taj broj gotovo neusporediv - tek četiri svinje po uzgajivaču. "Nije lako pronaći rješenje pravedno za se", izjavio je.

Ovo ne bi bila prva takva potpora uzrokovana pandemijom. U svibnju prošle godine takve su mjere provedene za privatno skladištenje obranog mlijeka u prahu, maslaca, određenih sireva, svježeg ili rashlađenog mesa goveda i ovčjeg i kozjeg mesa s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.


Tagovi

Privatno skladištenje Svinjetina Niske cijene Europska komisija Tržište


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]