Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napredno selo
  • 29.10.2017. 09:00

Dubrave – selo rekordera i šampiona

Dubrave nisu najveće selo u Lijevče polju, ali jesu najveći proizvođač mlijeka. Svakodnevno sa dvadesetak farmi iz ovog sela mljekare otkupe više od 20 hiljada litara mlijeka. Zbog toga i zbog vrijednih ljudi u dijaspori Dubrave imaju najbolju infrastrukturu u regiji.

Foto: Boško Grgić
  • 10.050
  • 1.092
  • 0

Pravi takmičarski duh vlada među mladim farmerima u Dubravama, selu u srcu Lijevče polja. Farmeri se međusobno takmiče u proizvodnji što kvalitetnijeg mlijeka, uzgoju tovne junadi, obradi zemljišta, prinosima, ali i dobroj poljoprivrednoj mehanizaciji. Ovdašnje mljekare svakog dana u Dubravama otkupe više od 20 hiljada litara visokokvalitetnog mlijeka.

Fadil Fajković, mladi farmer, svakodnevno proizvede i isporuči mljekarama oko 500 litara mlijeka. Posao farmera radi sa osmijehom na licu.

"Imamo 80 grla u štalama, na muži je trenutno 28 krava. Vlasnici smo kompletne mehanizacije, a ove jeseni smo zasijali 16 hektara zemljišta, leguminozama i žitaricama. Planiramo kupiti još jedan malo moćniji traktor i krenuti u proširenje proizvodnje“, kaže ambiciozni Fadil. U svakodnevnim poslovima pomažu mu roditelji Smajo i Seada.

Uskoro nove investicije

Smajil Cimirotić, za vrijeme bivše Jugoslavije bio je rekorder u BiH u proizvodnji kukuruza. Zdravlje ga odlično služi i danas je krenuo u novi biznis. Smajil ima modernu klaonicu pilića kapaciteta do hiljadu brojlera na sat, dok mu sin Samir ima ogromnu farmu muznih krava sa dnevnom proizvodnjom od tri hiljade litara mlijeka.

Ovdašnje mljekare svakog dana u Dubravama otkupe više od 20 hiljada litara visokokvalitetnog mlijeka.

"U Dubravama ima više od 20 instaliranih laktofriza. Samo u zaseoku Šikare, gdje mi imamo farmu ima 5 instaliranih laktofriza. Proiozvodnja mlijeka je zaista velika, Dubrave mlijekom mogu prehraniti jedan osrednji grad", kaže Smajil.

Samir Cimirotić uskoro će pokrenuti i vlastitu proizvodnju tvrdoga sira i na taj način podići ljestvicu u mljekarstvu u Dubravama na znatno veći nivo.


Iako je ova godina bila iznimno teška, Samir Cimirotić itekako vidi smisao u stočarstvu

"Ova godina je bila izrazito teška zbog suše, mnogo smo navodnjavali i kvalitet kukuruza i silaže nije na očekivanom nivou. Zbog toga smo morali ići u izmijenjenu jesenju sjetvu, što znači da smo pojačali troškove. Ipak ima mjesta i za nove investicije što je i smisao ovoga posla", kaže Samir Cimirotić.

Osim Smaje i Fadila Fajkovića i Samira Cimirotića u velike farmere u Dubravama svrstavaju se i Vehid i Sakib Dindić, Senad Raković, Samir i Husnija Malkoč, Sadik, Asim i Senad Galić, Fahro Cimirotić,Suad Kovačević, Elvir Lović , Suad Lizalo i drugi.

Proizvodnja mlijeka i drugih proizvoda bila bi sigurno veća kada bi dobili na koncesiju i u zakup veće površine državnog poljoprivrednog zemljišta. Dubrave to zaslužuju i vraćaju rijekom mlijeka.

Dubrave selo sa najboljom infrastrukturom u Lijevče polju

Zahvaljujući vrijednim farmerima, ali i veoma složnim mještanima, Dubrave, selo sa oko hiljadu domaćinstava, ima ubjedljivo najbolje razvijenu infrastrukturu u cijelom Lijevče polju, pa čak i šire.

Fadil Suhonjić bio je uspješan direktor, danas je u penziji i veoma je aktivan u društvenom životu. Projekti se u Dubravama ostvaruju u nizu.

"Dubrave su ispresjecane modernim asfaltnim putevima, imamo najbolji i najfunkcionalniji dom kulture, novu ambulantu porodične medicine sa laboratorijom, osnovnu školu, fudbalski stadion bolji od većine premijerligaša... Nas Dubravaca ima oko 3 hiljade, a u dijaspori po cijeloj Evropi, u Americi, nema gdje nas nema. Dubravci su najbolji ljudi, spremni za akciju, zbog toga imamo sve ovo", kaže Suhonjić.

Dubrave poznate po mladim i uspješnim ljudima

U Dubravama su veoma aktivne nevladine organizacije i udruženja, poput KUD 'Behar' i Udruženja žena 'Izlazak sunca'. Selo je ponosno i na firmu Stolarija 'Raković', koja zapošljava omladinu i ima modernu proizvodnju. Da bi spriječili mlade da odlaze u svijet iz prelijepih Dubrava, uveliko se razmišlja o otvaranju novoga pogona. Dubrave to zaslužuju, a vrijedni Dubravci će ideju sigurno brzo i sprovesti u djelo.

Multietnička i školovana ekipa - ponos Dubravaca

Fudbalski klub Dubrave, u samom je vrhu Druge lige RS. Zanimljivo je da Dubrave imaju moderan stadion sa natkrivenim tribinama i klupskim prostorijama, kakav nemaju ni mnogi premijerligaši, a Dubravci su veoma ponosni na dvije činjenice.

"Naša ekipa je multietnička i u svlačionici vlada drugarstvo i sloga. Osim toga fudbal u Dubravama igraju profesori, pravnici, studenti. Sigurno imamo najškolovanije igrače u cijeloj BiH“, kaže Fadil Suhonjić, zadovoljno predstavljajući svoje selo od gotovo hiljadu domaćinstava.

Selo sa oko hiljadu domaćinstava, ima ubjedljivo najbolje razvijenu infrastrukturu u cijelom Lijevče polju, pa čak i šire.

Dubrave su kao nagradu za velike rezultate u oblasti poljoprivrede i slogu u rješavanju infrastrukturnih pitanja, kao podršku dobili novi asfaltni put do susjednog Liskovca, u dužini od 1,5 kilometra. Agilni predsjednik Savjeta MZ Enver Alagić kaže da će uskoro u proceduru ući i projekat rekonstrukcije puta kroz čitavo naselje. Osim vlastitih sredstava Dubravci znalački koriste sredstva i od strane Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, Vlade RS, opštine Gradiška i međunarodnih organizacija. Dubrave su po svemu selo za svaku pohvalu i primjer kako treba raditi.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Fadil Fajković Smajil Cimirotić Dubrave Fudbalski klub Dubrave Stolarija Raković Samir Cimirotić KUD Behar Izlazak sunca Enver Alagić Vehid Dindić Sakib Dindić Husnija Malkoč Fahro Cimirotić Suad Kovačević Elvir Lović Suad Lizalo Senad Gal


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.