Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pilića
  • 18.05.2017. 14:00

Došao iz Austrije i uložio u uzgoj 70.000 pilića

Iako već više od 25 godina živi i radi u Austriji, Mustafa Keserović iz Zavidovića upravo je zahvaljujući vlastitoj viziji uložio značajna sredstva u razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz uzgoj tovnih pilića.

Foto: Pixabay/TheBeloved
  • 4.154
  • 91
  • 0

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini itekako može na brojnim primjerima pokazati svijetle tačke proizvodnje gdje poduzetnici vrlo rado odluče ulagati vlastita sredstva, s ciljem stvaranja novih proizvodnih kapaciteta.

Iako već više od 25 godina živi i radi u Austriji, Mustafa Keserović iz Zavidovića upravo je zahvaljujući vlastitoj viziji uložio značajna sredstva u razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz uzgoj tovnih pilića. Danas nakon napornog rada i uloženog truda, na farmi koja broji 70.000 pilića, ima zaposlenih pet radnika koji su predani ovom poslu.

"S obzirom da sam se u Austriji bavio ovim poslom, i da imam iskustva, odlučio sam investirati upravo ovdje u mjestu gdje sam rođen", s ponosom ističe Keserović.

Najčešći motiv zbog kojega Bosanci i Hercegovci odlaze u inostranstvo jeste loš životni standard u našoj zemlji. No uprkos tome, većina njih nikada ne zaboravi svoje porijeklo i svoj rodni kraj. Takav slučaj je i sa Mustafom Kesrovićem koji, iako je i državljanin Austrije, odlučio baš u BiH investirati svoj novac.

Vlastitim sredstvima je sagradio halu kapaciteta uzgoja 5.000 pilića, a nakon par godina pomoću kreditnih sredstava posao je proširio u znatno veću halu, kapacitet uzgoja 65.000 pilića.

Potpora lokalne i kantonalne vlasti je neizostavna

Najprije je bilo neophodno srediti administrativni dio posla, kao i osigurati brojne parametre neophodne za izgradnju te stavljanje objekta u funkciju. U administrativnom pogledu veliku podršku pružila je lokalna općinska vlast kroz ubrzanje procesa administracije, kako bi u potpunosti potpomogli razvoj poduzetništva. No veliku ulogu razvoju doprinijela su kreditna sredstva od strane Zeničko-Dobojskog Kantona.

U sklopu proizvodnih hala "Zamak Luka" proizvodi 70.000 komada pilića u turnusu. Cjelokupan se posao odrađuje pomoću savremene tehničke opremljenosti kojom je osigurana kontrola proizvodnje.

Osjetljivost pilića je najveći rizik ovog posla

Narodna izreka kaže: Osjetljiv kao pile. I to je sasvim tačno. Pilići zahtijevaju mnogo pažnje. Od početka uzgoja pa do samoga kraja zahtijevaju mnogo pažnje i niz parametara koji su neophodni za pravilan uzgoj. S obzirom da su u pitanju nježna i krhka perad, u samom početku je neophodno osigurati odgovarajuću temperaturu kako bi se pilići adaptirali na uslove života.

Pored temperature važnu ulogu igra odgovarajuća količina vode i hrane koja u svakom trenutku mora biti dostupna svim pilićima. Iako je u farmi "Zamak Luka" sve svedeno na automatizaciju i najmoderniju tehničku opremljenost, ipak je ljudski faktor presudan, jer posao nije nimalo lagan.

Osiguran plasman proizvodnje

Najvažnija stavka kod ovog posla je siguran plasman proizvodnje. S obzirom da Keserović ima zaključen ugovor sa dobavljačem i otkupljivačem svih proizvedenih količina, domaćom kompanijom liderom u mesnoj industriji, "Ovako", to je zasigurno dokaz ozbiljnosti u ovom poslu. Kompanija “Ovako“ isporučuje piliće i hranu, što se poslije kompenzira kroz gotov proizvod, pa je Mustafi ovaj način poslovanja itekako veliko zadovoljstvo.

U Zavidovićima je rijedak slučaj da neko odluči vlastitim sredstvima pokrenuti ozbiljan biznis, naročito biznismen koji je svoju egzistenciju stekao u razvijenoj evropskoj zemlji poput Austrije. Ovo u svakom slučaju doprinosi razvoju lokalne zajednice i svaki vid ulaganja u domaću proizvodnju je za pohvalu.

Foto: Pixabay/TheBeloved


Tagovi

Iako već više od 25 godina živi i radi u Austriji Mustafa Keserović iz Zavidovića upravo zahvaljujući vlastito Uložio je značajna sredstva u razvoj poljoprivredne Proizvodnje kroz uzgoj tovnih pilića.


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".