• Podsticaji

Donijeto rješenje - premije za junice 100 KM!?

Kod nas je podcjenjivanje mljekarstva došlo do vrhunca sa odobravanjem premije za junice od čak 100 KM, što ne može pokriti ni troškove papirologije.

Foto: Bigstockphoto/auremar
  • 972
  • 121
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske danas je obavijestilo javnost, tačnije, izrazili su nezadovoljstvo proizvođača mlijeka, koji su se javili ovom udruženju, a vezano za rješenja koja su dobili za uzgoj kvalitetno - priplodnih junica.

"Naime, Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za proteklu, 2020. godinu, po članu 8. predviđa premiju po ovom osnovu iznosom do 350 KM po grlu", stoji u njihovom saopštenju. 

Dostavljeno rješenje o 100 KM/grlu !?

Prozvođači mlijeka su obavjestili Udruženje da su im na kućne adrese stigla rješenja u kojima se navodi da će im biti isplaćeno 100KM po grlu.

Kako kažu, smatraju da je ovo sramno nizak iznos potpora koji nije ni pola od onoga što je navedeno u Pravilniku. "Ovakvim postupcima sve više podcjenjujemo naše poljoprivrednike. Veliki dio farmera smatra da je najbolje da vrate ova sredstva pa neka ministar (resorno ministarstvo) sebi oformi stado za tu sumu novca", poručuju mljekari.

Dok se farmerima u Federaciji Bosne i Hercegovine isplaćuje podsticaj od 700 KM po junici, 500 KM po teletu i 500 KM po muznom grlu, uz daleko veću premiju za mlijeko kod nas je podcjenjivanje mljekarstva došlo do vrhunca sa odobravanjem premije za junice od čak 100 KM, što ne može pokriti ni troškove papirologije, zaključuju u Udruženju mljekara.


Tagovi

Proizvođači mlijeka Nezadovoljstvo proizvođača Premije za mlijeko Pravilnik o podsticajima Premije za junice


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mrkvica,kupus Farao i salata Lianabell .Jedne sam malcirala a ostale dok skupim trave
#mojepovrće