Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 27.09.2017. 13:00

Domaće mlijeko građanima je najdraže

U Ministarstvu poljoprivrede RS apeluju i dalje na građane da kupuju domaće mlijeko, sir, pavlaku, jer tako štite i domaću proizvodnju i poljoprivrednike.

Foto: Bigstockphoto/fisher
  • 324
  • 17
  • 0

Čini se kako građani prepoznaju kvalitet domaćih proizvoda jer u Republici Srpskoj bilježe rast izvoza mlijeka i smanjenje uvoza, a mljekari se uspješno odupiru konkurenciji iz Evropske unije.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je Srpska za prvih osam mjeseci ove godine izvezla za 30,41 odsto više mlijeka nego u istom periodu prošle godine, navodi glassrpske.

U istom periodu na tržište BiH uvezeno je mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti od 92,23 miliona KM, što je više za 8,69 odsto u odnosu na isti period lani, a većina uvezenih proizvoda završava na tržištu FBiH.

Podaci UIO BiH pokazuju da je učešće RS u uvozu mlijeka i mliječnih prerađevina na nivou od svega 7,81 odsto od ukupnog uvoza, odnosno 7,20 miliona KM.

Uspješno se odupiru konkurenciji

"Ovo je nastavak pozitivnih trendova koji vladaju od početka godine kada je u pitanju uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, a mljekarski sektor se za sada veoma uspješno odupire konkurenciji iz okruženja i EU", kazao je načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mladen Stojanović.

U Ministarstvu ističu da uvozno mlijeko završava u FBiH jer je tamo registrovan najveći broj uvoznika i tržnih centara, ali i da kupci u Srpskoj više vjeruju domaćim proizvođačima pa kupujući mlijeko i mliječne prerađevine sa njihovih farmi štite domaću proizvodnju.

Štitimo domaću proizvodnju

"To je izuzetno pozitivno i apelujemo i dalje na naše građane da kupuju domaće mlijeko, sir, pavlaku, jer tako štitimo i domaću proizvodnju i naše poljoprivrednike. Raduju nas podaci da RS uvozi neznatne količine mlijeka u odnosu na FBiH, što mnogo znači našim mljekarima koji, osim plasmana na domaće tržište, bilježe i značajno povećanje izvoza mlijeka" rekao je portparol resornog ministarstva Aleksandar Macanović.

Dodaje da je u FBiH porastao uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina za 8,69 odsto, dok RS bilježi pad uvoza ovih proizvoda za 9,53 odsto.

BiH mlijeko piju turisti u Hrvatskoj

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da mlijeko sa domaćih farmi mahom ide na hrvatsko tržište.

"Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija stranim turistima, a veliki broj njih kupuje naše mlijeko, jer oni ne gledaju ko proizvodi, već kakav je kvalitet. To utiče na povećanje prodaje mlijeka sa naših farmi", rekao je Usorac.

Ističe da ga ne čudi činjenica da mlijeko iz uvoza završava na tržištu FBiH, jer oni uglavnom ne kupuju mlijeko iz RS. Kaže da i legalni i ilegalni uvoz mlijeka završava u FBiH, jer se i svi ilegalni granični prelazi nalaze tamo.

Mliječne prerađevine

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da sirevi čine oko 48 odsto ukupnog uvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH za osam mjeseci.

"U isto vrijeme BiH je izvezla mlijeko i mliječne prerađevine u vrijednosti od 50,94 miliona maraka, od čega se 80 odsto odnosi na mlijeko i pavlaku. To znači da izvozimo proizvode niskog stepena finalizacije i tu ima prostora za napredak kada je u pitanju domaća proizvodnja", kažu u resornom ministarstvu.

Foto: Bigstockphoto/fisher 05


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Domaće mlijeko Mlijeko u RS Mlijeko u FBiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U selu Osinja nadomak Dervente domaćintsvo Adžić uspijeva da uzgoji mandarine i limun, ali u jako skromnim količinama. Više kao dekoracija prelijepog dvorišta, ali ima i za ishranu. Foto: Slobodan Živanić