Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 28.04.2019. 18:00

Doći će do pada proizvodnje mlijeka zbog pada premije?

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, smatra kako će doći do pada proizvodnje mlijeka, prvenstveno zbog pada premije.

Foto: Pixabay/Ehrecke
  • 442
  • 112
  • 0

U prva tri mjeseca ove godine u Republici Srpskoj prikupljeno je 22.981 tona mlijeka, što je za 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Sa druge strane, i mljekare u RS su podigle svoju proizvodnju za četvrtinu, pa se tako bilježi rast proizvodnje mlijeka za piće od 36,7 odsto, pavlake 18,9 odsto, jogurta 35,8 odsto, maslaca 32,8 odsto i kravljeg sira, čija je proizvodnja rasla za 10,6 odsto.

I pored dobrih rezultata, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, smatra kako će doći do pada proizvodnje mlijeka, prvenstveno zbog pada premije: "Garantujem da će doći do pada proizvodnje mlijeka u narednom periodu. Prosječna cijena je 0,55 KM po litru i njome se proizvođači ne mogu pokriti. Premija je smanjena sa 0,30 na 0,25 KM po litru, što će usloviti manju proizvodnju".

U prva tri mjeseca ove godine u Republici Srpskoj prikupljeno je 22.981 tona mlijeka, što je za 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Niske cijene i barijere koče izvoz

Iako je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, Usorac kaže kako on nije povećan, jer se raznim barijerama i niskim cijenama ne dozvoljava izvoz.

Sa druge strane, u mljekari "Pađeni" iz Bileće ne dijele strahove farmera. Nenad Vukoje, osnivač i direktor mljekare, kaže kako su samo u januaru povećali otkup za 22 odsto te smatra kako u narednom periodu neće doći do poremećaja jer nema nagovještaja za to, pišu nezavisne.com.

Gase se mali proizvođači

Broj proizvođača mlijeka u RS se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u posljednjih pet godina znatno smanjio, dok se količina proizvedenog mlijeka povećala, što govori o ukrupnjavanju proizvodnje u ovom sektoru, ali i o gašenju malih proizvođača.

U 2013. godini u RS bila su 7.282 proizvođača mlijeka, dok u 2018. godini mlijeko proizvodi tek njih 4.450, a količina proizvedenog mlijeka je u 2013. godini iznosila oko 101 milion litara, dok je u 2017. godini iznosila 111 miliona litara.


Tagovi

Stočari Premija Mlijeko Podsticaj Pađeni


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]