Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najskuplja krava
  • 17.08.2022. 18:00

Doc je najskuplja muzna krava na svijetu: Za koliko je prodana?

Genetski je posebna iz više razloga, a njeno potomstvo ima rezultate visoko iznad prosjeka njenih roditelja

Foto: Vimeo/PrintScreen
  • 522
  • 66
  • 0

Službeno ime velike i prekrasne krave Holsteine pasmine glasi S-S-I Doc Have Not 8784-ET, a ovoga je juna na aukciji u SAD-u prodana za 1,925 miliona američkih dolara (1,880 mil. eura). Cijena je oborila prethodni rekord u SAD-u, a kako piše DairyGlobal, može se zaključiti i u čitavom svijetu. 

Uglavnom je crne boje dlake, ima ogromno vime, a uzgajivači ističu da blista od zdravlja. Ona je jedna od 6 holstein ženki koje su u posljednjih nekoliko desetljeća prodane za više od milion američkih dolara. Njih četiri su i dalje produktivne, otkrio je Kevin Jorgensen, viši analitičar za ovu pasminu u američkoj genetičkoj kompaniji Select Sires, koja je vlasnik Docova prvog muškog podmlatka. 

Doc će imati gotovo pet godina, a danas ima više vlasnika. Jedan od njih je Tom Kugler iz AOT Genetics koji je uzgojio njenu majku. 

Zanimljivo je da gledajući u njenu genetiku, porijeklo joj seže unazad 10 generacija što je oko 30 godina, do krave koja se prema mnogima svrstava među nekolicinu najboljih među ovom pasminom. 

Genetski, posebna je iz više razloga. Njen trenutni indeks ukupne genomske učinkovitosti (Genomic Total Performance Index - GTPI) koji se ažurira svaka tri mjeseca, iznosi 2.742. On nije toliko rijedak, ali jest kod krave ove dobi. Za usporedbu, najbolji Holstein bik na svijetu ima GTPI od preko 3.200. No, Doc je otelila 3 ženska potomka s GTPI od preko 3.035.

"To znači da ima ono što se zove visoka genetska prenosivost", objašnjava Jorgensen. "Njeno potomstvo ima rezultate visoko iznad prosjeka njenih roditelja. Na temelju onoga što vidimo i s njenim podmlatkom, prenosi ih i u području proizvodnje i fenotipa", zaključuje. 

Ova će krava zasigurno imati velik utjecaj na proizvodnju mlijeka širom svijeta. 

Kako izgleda Doc u svom prirodnom okruženju, pogledajte u videu: 

S-S-I DOC HAVE NOT 8784.mp4 from Cattle Club on Vimeo.


Tagovi

Najskuplja krava Doc Kevin Jorgensen Genetika Holstein pasmina Tom Kugler GTPI


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.