Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema pravilnika
  • 09.02.2024. 12:00

Do 21. marta na snazi zabrana ponovnog useljavanja svinja u farme

Primjenom biosigurnosnih mjera neće biti značajno povećani proizvodni troškovi, a resorno ministarstvo će, kako dodaje, pomoći farmerima i kroz Pravilnik o kapitalnim investicijama.

Foto: Depositphotos/vergl@centrum.cz
  • 54
  • 4
  • 0

Donošenje Pravilnika o biosigurnosnim mjerama na farmama svinja radi sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti veoma je značajno da bi se stvorili preduvjeti da proizvođači obnove proizvodnju nakon afričke kuge koja je nanijela ogromne ekonomske gubitke Republici Srpskoj.

Direktni gubici su viši od 25 miliona KM, a do sada je isplaćeno više od 21 milion KM.

Zabrana na snazi

Do 21. marta na snazi je zabrana ponovnog useljavanja svinja u farme gdje se pojavila afrička kuga, a kontrole su, prema riječima pomoćnika ministra za veterinarstvo Negoslava Lukića, pokazale da se, nažalost, ne ponašaju svi odgovorno.

"Biosigurnosne mjere su jedan od najznačajnijih mehanizama koje farmeri treba da sprovode na farmama kako bi spriječili ulazak virusa afričke kuge svinja", rekao je Lukić i dodao da se donošenjem pravilnika definišu osnovne biosigurnosne mjere na komercijalnim farmama i na porodičnim gazdinstvima, piše Glas Srpske.

Primjenom biosigurnosnih mjera neće biti značajno povećani proizvodni troškovi, a resorno ministarstvo će, kako dodaje, pomoći farmerima i kroz Pravilnik o kapitalnim investicijama.

Ko neće imati pravo nadoknade?

On je istakao kako će izmjenom uredbe biti definirano da u budućnosti neće imati pravo na nadoknadu štete u slučaju izbijanja afričke kuge svinja oni farmeri čije životinje nisu propisno obilježene, životinje bez poznatog porijekla, farmeri čija imanja nisu registrovana u Veterinarskom informacionom sistemu.

"Do sada smo uvažili sve zahtjeve, ali svi moramo pokazati i nivo odgovornosti kako bismo se zajedno borili protiv ove pošasti", istakao je Lukić.

Direktor Veterinskog instituta "Dr Vaso Butozan", Dragan Knežević, rekao je kako je cilj donošenja pravilnika da se smanji nivo rizika na farmama od ponovnog ulaska virusa afričke kuge svinja, kao i drugih zaraznih bolesti.

Pravilnik, koji je u fazi nacrta, prezentiran je doktorima veterinarske medicine na sastanku eksperata koji je održan jučer u Bijeljini.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Biosigurnosne mjere Svinjogojstvo Afrička svinjska kuga Negoslav Lukić Dragan Knežević Novi pravilnik Nacrt pravilnika


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.