Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji konji
  • 17.04.2019. 09:20
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Divlji konji jedu kupus, pšenicu, lome žicu, krče stubove

U trebinjskom kraju njivama i vrtovima hara 70 divljih konja. Poljoprivrednici čak planiraju obustaviti proizvodnju dok se nešto s višeg nivoa ne uradi sa ovim problemom.

Foto: Pixabay/ii7017
  • 356
  • 53
  • 0

Već godinu dana divlji konji, njih čak 70, u više grupa prave probleme poljoprivrednicima u okolici Trebinja. Risto Prtilo iz sela Gomiljani sa sedmeročlanom porodicom živi od poljoprivrede pa mu je svaka šteta koju divlji konji naprave noću u njivi, ne samo njemu, nego kako kaže, i njegovim komšijama, značajna. 

"Nije to samo jedno selo, ima deset sela. Nije to jedan dunum, dva dunama to su hektari i hektari. Ima preko 70 konja svake godine više i više, svugdje smo se obraćali. Kažu riješiće slučaj, riješiće ali to se ne može lako riješiti. Nemoguća misija. Ogromna je šteta, prvo kod mene, kod komšija. Pšenica, kupusi, velike su pare uložene u to. Moja sedmočlana porodica od toga živi, to je dar mar", priča Risto Prtilo za RTV BN.  

O kolikom  problemu je riječ, govori podatak da pojedini poljoprivrednici iz tog kraja planiraju obustaviti proizvodnju dok se nešto ne uradi po ovom pitanju. Prtilo ističe da je divlje konje nemoguće uhvatiti.

"Ne možeš im prići na 200 metara, to je divlje, preskače, gore nego srna. To je čudo. Mi smo ograđivali, naprave dar mar, žicu lome, stubove krče. To je sve više i više", ogorčen je Prtilo koji smatra da ovi konji potiču iz domaćinstava koja su bila u rejonu sela u takozvanom dubrovačkom zaleđu, a koja su za vrijeme rata napuštena i da su se do sada krda znatno povećala. 

Neugodna iskustva sa divljim konjima ima i Luka Sparavalo iz sela Žulja. Njemu svakog dana dolazi grupa od 10 konja koja uništava vrt u blizini kuće.

"Dođu u polje, naprave štete, sve vrtove. Dođe pred kuću, ali ne možeš mu prići. Dođe konj po noći, najede se i ode. Ponovo svaki dan tako, išli smo ganjali ih, čak kada je kanal bio manji, izlijevala je voda. Neki dan malo ždijebe, valjda se oždrijebilo, preko vode. To je strašno", priča Luka Sparavalo. 

Mještani iz sela kojima konji pričinjavaju probleme tražili su pomoć i od gradske uprave Trebinje, ali kako kažu, još uvijek nema adekvatnog rješenja ovog problema.


Tagovi

Divlji konji Šteta Problemi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB