Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priplodni bikovi
  • 16.05.2018. 18:30

Disco - najteži bik Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Disco, Vili i Fratello, zvijezde su ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, teške ukupno 4.380 kilograma, a predstavlja ih Stočarsko-veterinarski centar Krnjača iz Beograda.

Foto: Vedran Stapić
  • 8.849
  • 601
  • 0

Tradicionalno, posjetitelji Pojoprivrednog sajma u Novom Sadu imaju priliku vidjeti najteže bikove, koji su zvijezde manifestacije. Ove godine titulu najtežeg je ponio Disco, simentalac težak 1.600 kilograma, kojega predstavlja Stočarsko-veterinarski centar Krnjača iz Beograda.

"Disco je unuk čuveng Didija, otac mu je Diadore, a majka jedna od najboljih austrijskih krava, Zinoda, koja se koristi za embrio-transfer. Kod njega je došlo do kraja selekcije i nema se više šta napraviti. Možete po cijeli dan da mu se divite, a ni umjetnik ga ne bi naslikao ljepše", kaže dipl. ing. poljoprivrede za stočarstvo Slaviša Pecikoza, selekcioner u Centru. 

Disco se drži u priplodnoj kondiciji

Ovaj bik je 2011. godište, a od njega je prodano čak 170.000 doza sjemena, koje su namijenjene proizvođačima u Srbiji, ali i bivšim jugoslovenskim republikama. "Disco ima najveću kilažu, ali se ne smije utoviti, jer ga držimo u priplodnoj kondiciji, jer tada rado skače", otkriva Pecikoza.

Pecikoza
Pecikoza kaže da je Disco dostigao kraj selekcije i da se na njemu više nema šta raditi

Vili i Fratello - još dvije zvijezde ovogodišnjeg Sajma

Osim ovog bika, izložena su još dva - Vili, takođe simentalac i Fratello, pasmine šarole.

Teži je Fratello sa 1.400 kg. Dnevni prirast mu je preko 1.500 kg, pa spada u red najznačajnijih tovnih rasa, čija genetika dolazi i z Francuske. Veliki prirast u tovu ostvaruje se u svim uslovima držanja uz izuzetno laka teljenja. "Fratello je 2010. godište. Ima veliki randman mesa, veći od drugih pasmina, pa ljudi nalaze interes, zbog brzine tova", objašnjava Pecikoza. 

Vili je težak 1.380 kg. Kombinacija je najtraženijeg evropskog bika Wille i čuvene majke Alfe. Ova zanimljiva kombinacija roditelja učinila je da se kvalitet ovog grla ogleda u potomstvu sa fantastičnim vimenima, uz visoku mliječnost i odličan prirast u tovu. 

Krnjača, zbog sjemena, forsira simentalsku rasu

Krnjača drži trećinu tržišta u Srbiji, a prisutna je još od 1951. godine, kada je osnovana na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako bi se smanjilo prenošenje bolesti prirodnim putem. Tako je ovo prvi reproduktivni centar za uzimanje sjemena i umjetnu oplodnju na ovim prostorima. Trenutno drže 40 priplodnih bikova. Pecikoza tvrdi da je domaće sjeme kvalitetno i dodaje: 

"U Srbiji dosta sjemena dođe i prođe, a nestane kao da ga nikada nije ni bilo. Druga stvar je sa crnim holštajnom, čije je sjeme kvalitetno, ali je to osjetljiva pasmina, koja ima kratak vijek eksploatacije, u odnosu na simental pasminu, koju mi forsiramo. Kao što možete vidjeti na Sajmu, uvežene junice su sitne, kao grisine, u odnosu na ove bikove. Krava što je veća, daje više mlijeka".


Fotoprilog


Tagovi

Disco Vili Fratello Simental pasmina Holštajn pasmina Šarole Sjeme Priplodni bikovi Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Krnjača


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.


Partner