Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vještačka inteligencija
  • 09.04.2023. 15:00

Dijagnoza slinavke i šapa preko fotografija?

Provedeno je istraživanje o tome može li vještačka inteligencija da identifikuje oboljele životinje na osnovu fotografije njihovih crta lica. Hoće li veterinari imati manje posla?

Foto: Lucija Bencaric
  • 56
  • 11
  • 0

Može li vještačka inteligencija identifikovati oboljele krave? Odgovor na ovo pitanje potražili su naučnici iz Wageningen Bioveterinary Research Center, u Nizozemskoj, objavio je Resource-online. Oni su proveli istraživanje da li vještačka inteligencija može da identifikuje oboljele životinje na osnovu fotografije njihovih crta lica.

Voditelj istraživanja Ronald Peaty je pojasnio je da su proveli istraživanje za bolest goveda slinavku i šap. Snimljeno je nekoliko fotografija lica junica prije i za vrijeme infekcije. Studenti su bodovali fotografije na osnovu devet odabranih karakteristika, od suznih očiju, šmrcanja i slinjenja, do položaja ušiju i rana ili abnormalnosti kože. Kompjuter je zatim obučen da preuzme ove signale s fotografije i dodijeli vrijednost. Na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka kompjuter je mogao da donese zaključak da li je životinja oboljela ili nije.

Program je još uvijek u povoju i nije 100 posto pouzdan. Može se reći da je njegova pouzdanost 94 posto, što omogućava praćenje i rano upozorenje na pojavu oboljenja.

Poboljšanja su moguća dodavanjem više indikatora koji ukazuju na bolest, obučavanjem inteligencije za više bolesti i pružanjem fotografija krava različitih rasa i dobi. Također, mogu se koristiti i pokretne slike. Očekuje se da će ovakvi sistemi biti primjenjivani na farmama u budućnosti.


Tagovi

Vještačka inteligencija Slinavka i šap Dijagnoza bolesti goveda Istraživanje Ronald Peaty Simptomi Pouzdanost Rano upozorenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]