Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 06.02.2018. 10:30

Demantirali da se pojavila respiratnorna infekcija kod goveda

Pisanja da ove respiratorne infekcije prave "pustoš po farmama u Republici Srpskoj", su netačna, jer se radi o uobičajenim respiratornim infekcijama karakterističnim za ovo doba godine, stoji u demantiju Ministarstva poljoprivrede RS.

  • 179
  • 12
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske demantuje pisanja pojedinih medija o respiratornim infekcijama kod goveda, koje, navodno, poprimaju oblik epidemije.

Pisanja da ove respiratorne infekcije prave "pustoš po farmama u Republici Srpskoj", su netačna, jer se radi o uobičajenim respiratornim infekcijama karakterističnim za ovo doba godine. Ovakve respiratorne infekcije nemaju  tendenciju širenja, a moguća je i preventivna vakcinacija i liječenje.

Želimo da napomenemo da se radi o sporadičnim slučajevima, a da je stručni tim Javne ustanove Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" upućen na četiri farme (dvije u Gradišci i dvije u Bijeljini). Kako su veterinarske organizacije koje pokrivaju ova epizootiološka područja upoznata sa stvarnim stanjem, netačno je da se radi o bilo kakvom incidentnom stanju, stoji u priopćenju resornog ministarstva. 

Naime, u medijima se pojavila informacija kako je osim u Semberiji, gdje je navodno od virusne infekcije respiratornih organa već uginulo desetak junadi, infekcija stigla i na područje Gradiške gdje je uginulo dvoje junadi, a kao razlog se navodi šverc stoke

Foto: Pixabay/afnewsagency


Tagovi

Respiratorna infekcija Ministarstvo poljoprivrede RS Junad Epidemija Vakcinacija stoke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !