Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pasa
  • 06.09.2017. 07:00

Damjan i njegova Boni - odana šarplaninka

Mladi Damjan Ciganović i Duško Kuzmanović na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi pasa u Gradišci predstavili su šarplanince - šampione u grupi ovčarskih pasa.

  • 2.284
  • 310
  • 0

Da na mladima svijet ostaje pokazuje primjer Damjana Ciganovića, koji je na 13. međunarodnoj i 22. državnoj izložbu pasa u Gradišci predstavio jedanaestomjesečnu ženku šarplaninca. Kiša i prilično neugodno vrijeme nisu omeli Damjana i njegovu ljubimicu Boni da se pokažu u pravom svijetlu. Damjan je na izložbu došao iz Trna, mjesta nadomak Banja Luke.

Šarplaninac odan i plemenit pas

"Imam četiri psa šarplaninca, dva mužjaka i dvije ženke. Uzgoj ove plemenite ovčarske pasmine mi je velika ljubav, uz ove prelijepe životinje se zaista osjećam presrećno", rekao je Damjan, na 13. međunarodnoj izložbi pasa svih rasa, koja je u organizaciji Kinološkog saveza Republike Srpske i udruženja "Moj pas" iz Gradiške, održana u Brestovčini, prigradskom gradiškom mjestu.

Prvi septembarski vikend, veoma kišovit i hladan, okupio je ipak brojne vlasnike pasa svih rasa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Italije, Češke, Moldavije, Argentine i drugih zemalja sa svih strana našeg kontinenta. Ni njima kao ni Dušku Kuzmanoviću, predsjedniku Šarplaninac kluba Krajina iz Banja Luke, kiša i vjetar nisu mnogo smetali.

Priprema pred takmičenje

"Naš klub ima 28 aktivnih članova i mrežu prijatelja. Svi ljudi koji drže šarplanince, mogu biti naši članovi i sarađivati sa nama. Šarplaninac je ovčarski pas, ustvari pas koji čuva poljoprivredno imanje od zvijeri. Ovo su veoma odani i plemeniti psi i mi smo presrećni kada širimo našu mrežu", kaže Duško Kuzmanović.

Potomci šarplaninaca iz Banja Luke rasprostranjeni širom svijeta

Duško kaže da su se šarplaninci od uzgajivača - članova kluba Krajina rasprostranili širom svijeta, ima ih u Kanadi, širom Evrope i na drugim kontinentima.

"Rasu ne zadržavaju samo najaktivniji članovi kluba, već i ostali ljubitelji šarplaninaca. Recimo, vlasnik ženke šarplaninca treba da zna da je dobro za njeno zdravlje da se barem jednom upari sa dobrim primjerkom ove rase, da se evidentira i umreži i na taj način eliminiše mogućnost parenja unutar krvnog srodstva. Kada to uradimo, učinili smo dobro djelo", rekao je Kuzmanović.

Upravo zbog prevelike ljubavi i pažnje Damjanovi i Duškovi šarplaninci osvojili su najviša priznanja u Gradišci, kao što su bili uspješni i na izložbama u Kozarskoj Dubici, Temerinu, Banjoj Luci i drugim gradovima bivše Jugoslavije i šire.

Takmičenje

Bilo je i svjetskih šampiona

Ovaj klub je veoma aktivan i ima takmičare u svim konkurencijama od pionirske do seniorske te više od 2.700 ljubitelja i pratiliaca njihove djelatnosti. Korist od aktivnosti kluba je višestruka, a najbolje je na svom primjeru osjete brojni uzgajivači ovaca, vlasnici poljoprivrednih i drugih imanja i brojni ljubitelji ove plemenite pasmine pasa.

Miodrag Bošnjak, direktor izložbe kaže da su svi zadovoljni jer su došli izlagači sa različitih kontinenata, a među psima bilo je više svjetskih šampiona.

Inače na 13. međunarodnoj i 22. državnoj izložbi pasa Cacib i Cac 2017 izlagači iz 24 zemlje svijeta prikazali su više od 900 pasa svih pasmina.


Fotoprilog


Tagovi

Šarplaninci Cacib i Cac Duško Kuzmanović Damjan Ciganović Miodrag Bošnjak


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.