Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 25.11.2022. 12:00
  • Mali Izvor

Da bi bio dobar ovčiji sir, kakva ishrana ovaca treba da bude?

Ishrana ovaca treba da se bazira što više na ispaši, pogotovo u ljetnim mjesecima, jer upravo ispaša zadovoljava sve potrebe ovaca u ishrani. Ali, šta ako nema ispaše?

Foto: Jovana Cvetković
  • 71
  • 58
  • 0

Ovčarstvo je jedna od važnijih grana stočarstva na našem području. Poljoprivrednik iz zaječarskog sela Mali Izvor u Srbiji Dragan Đorđević pored uzgoja goveda i živine ima oko tridesetak ovaca rase virtemberg koja vodi porijeklo iz istoimenog mjesta u Njemačkoj. 

"Supruga i ja se godinama bavimo uzgojem ovaca za sopstvene potrebe, ali i za tržište, pa tako mlijeko iskoristimo za pravljenje kvalitetnog ovčijeg sira, dok jagnjad prodajemo u okolini. S obzirom da je virtemberg rasa nastala ukrštanjem gruborunih domaćih ovaca sa merino ovnovima, ova rasa se uglavnom koristi za meso i vunu, ali je i proizvodnja mlijeka na visokom nivou", kaže Đorđević i dodaje da su ovce krupne, pa se njihova težina kreće oko 70 kilograma, ovnova oko 100 kilograma, dok je jagnje pri rođenju teško oko četiri kilograma.

Đorđevićeve ovce su krupne i težina im se kreće oko 70 kilograma

"Ova rasa ovaca je ranostasna, pa je prvi pripust sa nekih osam mjeseci do godinu dana", ističe Đorđević i dodaje da je ishrana kako ovaca, tako i jagnjadi jako važna zbog dobijanja proizvoda visokog kvaliteta. 

Što više ispaše?

Prema Đorđevićevim riječima ishrana treba da se bazira što više na ispaši, pogotovo u ljetnim mjesecima, jer upravo ispaša zadovoljava sve potrebe ovaca u ishrani.

"Čim se na proljeće stvore uslovi za ispašu, supruga uglavnom odvede ovce na obližnje pašnjake, dok se u zimskim mjesecima ishrana svodi na sijeno, tačnije djetelinu. Ovce na ispaši provedu dobar dio dana što je jako važno za rast i razvoj jagnjadi koji uče od svoje majke koje hranivo treba da jedu. Također, ishrana ovaca na pašnjacima je značajna u priplodnom periodu, prije i u toku parenja", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da zbog toga pašnjak treba da bude odličnog kvaliteta, jer ukoliko je nešto lošiji, neophodno je da se u ishranu uključe koncentrovana hraniva.

Kako Đorđević naglašava, ishrana na pašnjacima je značajna u priplodnom periodu, pre i u toku parenja

"Za tek ojagnjeno jagnje, kolostrum je najvažnija hrana u prvim danima života. Nakon dvije sedmice u ishranu se uključuje usitnjeno žito, ali i sijeno ukoliko jagnje prihvata tu vrstu hrane", napominje naš sagovornik i dodaje da jagnje tek sa dva do tri mjeseca može da se hrani kao odraslo grlo. 

Proizvode i ovčiji sir

Pored toga što ovo domaćinstvo prodaje mladu jagnjad u okolini, bavi se i proizvodnjom kvalitetnog ovčijeg sira.

"Moja supruga je zadužena za izradu i prodaju sira, a što se tiče mušterija, dovoljno je da napomenem da nema potreba za odlaskom do pijace, s obzirom da ljudi dolaze kući i kupuju sir godinama. To su uglavnom naše dugogodišnje mušterije. Na dnevnom nivou se napravi oko četiri kilograma sira, za šta je potrebno oko 16 litara mlijeka", kaže Đorđević i dodaje da ovčiji sir spada u visokokvalitetne namirnice, jer je jako bogat vitaminima i mineralima, pa je potražnja za njim u konstantnom porastu.

Velika potražnja za sirom

Mnogi imaju bojazan da nije ukusan ili da ima čudan miris, međutim, kako kaže, promijene mišljenje onog trenutka kada ga probaju. Surutka ili kako je u ovom kraju zovu, sirutka, koristi se za pojenje svinja, jer drugu namjenu nema, kao što je slučaj sa kozijom surutkom koja se koristi u liječenju bolesti jetre. Đorđević ne planira da proširuje stado isključivo zbog godina koje ima, jer je sve manja mogućnost da se sami staraju o njima. 


Tagovi

Dragan Đorđević Uzgoj ovaca Virtemberg Ovčiji sir Ovce Ovnovi Jagnjad Surutka


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede. Obožava sve što ima veze sa biljkama, tehnologijom njihovog gajenja, a san joj je da postane profesor u poljoprivrednoj školi.