"Koliko puta vam se desilo da pojedete neku voćku u kojoj je bio crv? Ili da progutate komarca?"
Vijest da je napravljena čokolada od brašna od crva i da se koristi u ishrani živine, a koja je proteklih sedmica privukla veliku pažnju javnosti, nije u potpunosti tačna. Naime, radi se o običnoj belgijskoj čokoladi u koju su dodati crvi, kako bi se studentima i drugim zainteresovanima razbile predrasude o upotrebi insekata u ishrani.
"Koliko puta vam se desilo da pojedete neku voćku u kojoj je bio crv? Ili da progutate komarca leti?", upitala nas je kroz smijeh viša naučna saradnica na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Miroslava Polovinski Horvatović.
Tako je, za početak, pokušala da objasni da stanovnici Evrope, bez razloga imaju otpor kada čuju za insekte koji bi mogli da se koriste u ishrani.
Ipak, fokus stručnjaka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta sada je na istraživanju mogućnosti upotrebe brašna od crva brašnara u ishrani živine.
"Brašnar ili tenebrio molitor se smatra štetočinom, ali mi ih gledamo kao životinju koju treba da natovimo, da oni postignu optimalnu veličinu i težinu. Sadrže veliku količinu proteina. Hrane se različitim vrstama hraniva, prati se koliko su pojeli i na kraju se računa koliko košta kilogram prirasta tenebrija."
Kako pojašnjava naša sagovornica, crve brašnare nije teško uzgajati u kontrolisanim uslovima, gdje se hrane mješavinom žitarica i organskih materijala kako bi se postigla njihova optimalna nutritivna vrijednost. Proces uzgoja traje nekoliko sedmica, nakon čega sakupljaju, suše i melju u fino brašno.
"Kada uzgojimo ili proizvedemo crve, oni se prvo kuhaju, suše i moraju da se ocijede od viška masnoće. Zatim se melju i tako se dobija proteinsko brašno koje se dodaje u hranivo za živinu u određenom procentu. To može biti od pet do 10 procenata, ne više", pojašnjava naša sagovornica.
Brašno od crva brašnara bi moglo u budućnosti da bude izvor proteina u ishrani životinja, umjesto onih koji se dobijaju od soje i drugih žitarica.
"Kroz ovaj projekat treba da utvrdimo koji je to procenat brašna od crva koji se može dodati u ishranu za živinu. Pri tom ćemo praviti analize kako ova hrana utiče na njihov prirast, koliko pojedu, koliko usvoje i kakvo je zdravlje te živine."
Upotreba insekata u ishrani životinja nije novina i ovakvi i slični projekti sprovode se i u zemljama EU, gdje se proteini dobijeni na ovaj način koriste u ishrani živine, ali i svinja. Na našim prostorima, ovo je prvi ovakav projekat od kako je krajem 2023. zakonom regulisana upotreba brašna od insekata u ishrani životinja.
Brašno od crva je bogato proteinima i mastima i naučnici smatraju da može biti visokokvalitetan dodatak stočnoj hrani, na održiv način, ali i da predstavlja alternativu tradicionalnim izvorima proteina iz soje, žitarica i ribljeg brašna. Smatra se da uzgoj insekata zahtijeva manje resurse, odnosno manje površine zemljišta i vode.
Projekat se sprovodi u agrokampusu u Temerinu koji je dio Nacionalnog istraživačkog obrazovnog centra inovacionih tehnologija u poljoprivredi.
Za razliku od Srbije gdje je zakonom omogućena samo ishrana životinja, zakoni Evropske unije dozvoljavaju korištenje određenih vrsta insekata i u ishrani ljudi.
Tagovi
Autorica