• Cijena prasića
  • 22.12.2018. 12:00

Cijene prasića skaču u nebo - prodaju se ko alva

Više cijene pomoći će proizvođačima da nadoknade štetu koju su pretrpjeli u novembru, kada je cijena prasića bila rekordno niska.

Foto: Pixabay/beahohl
  • 791
  • 62
  • 0

Na stočnim pijacama širom Srpske zavladala je prava jagma za prasićima zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika te brojnih slava u januaru, zbog čega je njihova cijena otišla u nebo, piše Glas Srpske

Uzgajivači prasića ovih dana zadovoljno trljaju ruke jer ih očekuje dobra zarada s obzirom na to da cijene ovih životinja, kako se bliže praznici, skaču iz dana u dan. Prasići po kilogramu žive vage koštaju pet maraka, a, prema riječima farmera, cijena do pravoslavnog Božića bi mogla narasti i na šest KM, koliko sada košta jagnjad po kilogramu žive vage. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić ističe da su sadašnjom cijenom iznenađeni i proizvođači jer su očekivali manji skok.

Do prije mjesec dana prasići koštali oko tri KM

"Predviđali smo da bi cijena u ovom periodu mogla biti oko četiri i po marke po kilogramu žive vage jer su prasići prije samo mjesec koštali oko tri KM. Međutim, zbog velike potražnje, a manjka robe na tržištu došlo je do poskupljenja. Trend rasta očekujemo sve do Božića" rekao je Maljčić.

Pojašnjava da najviše male prasadi bude prodato za katolički Božić i Novu godinu, tako da ponuda pred pravoslavni Božić bude loša, što dovodi do poskupljenja.

"Katolički Božić stiže ranije i puno prasadi bude prodato u Hercegovini, a period od dvije sedmice je prekratak da bi tek oprašeni prasići dostigli težinu koju kupci traže", naveo je Maljčić i dodao da će više cijene pomoći proizvođačima da nadoknade štetu koju su pretrpjeli u novembru, kada je cijena prasića bila rekordno niska. 

Građani ni ne pitaju za cijenu

Vlasnik farme svinja u gradiškom selu Rogolji Dragiša Cvjetković kaže da se ovih dana prasići prodaju kao alva, te da građani ne pitaju za cijenu.

"Potražnja je velika, što je i očekivano u ovo doba godine zbog praznika. Kupci najviše traže prasad od 20 do 30 kilograma i očekujem da tokom ovih prazničnih dana prodam oko 200 prasića" rekao je Cvjetković dodajući da na farmi ima stotinjak krmača prasilica koje godišnje oprase oko 1.500 prasića.

"Ovaj skok cijena nam neće mnogo pomoći da se izvučemo jer tokom cijele godine svega dva mjeseca imamo dobru potražnju koju prati i dobra cijena. Zbog prekomjernog uvoza, uglavnom poslujemo na granici rentabilnosti" kazao je Cvjetković. 

Cijena jagnjadi pada 

Dobrom potražnjom ne mogu se pohvaliti uzgajivači jagnjadi, tvrdi predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Kozara" Dragan Santrač.

"U ovo doba godine cijena jagnjadi po kilogramu žive vage ranijih godina se kretala oko šest i po maraka, ali ove sezone je do šest KM, a na pad je uticala slaba potražnja", rekao je Santrač. 


Tagovi

Cijena prasića Božić Nova godina Dragiša Cvjetković Cijena jagnjadi Dragan Santrač


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi