• Svinjsko meso
  • 17.10.2019. 14:00

Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Cijene svinjetine u Kini skočile su u septembru za 69,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se uporedi sa augustom, cijene su više za 46,7%, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/Stocksolutions
  • 233
  • 18
  • 0

Nestašica svinjskog mesa u najmnnogoljudnijoj zemlji svijeta, Kini, nakon epidemije afričke svinjske kuge, uzrokovala je veliki porast cijena koji utiče na cjelokoupnu ekonomiju te zemlje. 

Naime, cijene svinjetine u Kini skočile su u septembru za 69,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se uporedi sa augustom, cijene su više za 46,7%, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku. Ovaj porast cijena je povisio i općenito cijenu hrane u Kini za 11,2%, ubrzavajući rast cijena koji je prethodnog mjeseca iznosio 10 posto, piše CNBC

Shodno tome, kineski uvoz svinjskog mesa u septembru porastao je za 76%, u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno je uvoz govedine bio blizu mjesečnog rekorda, piše Reuters prema čijim je proračunima uvezeno 166.000 tona svinjskog mesa. 

Kina je vodeći proizvođač, a onda i potrošač svinjskog mesa u svijetu. Svinjsko meso je jedna od najznačajnijih namirnica kineske prehrane i njezin je neizostavan dio pa je skok cijena itektako negativno uticao na novčanike mnogih potrošača u ovom, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. 

Stoga su kineske vlasti povećanje opskrbe svinjetinom proglasile "prioritetnim političkim zadatkom". 

"Malo je znakova da su te mjere djelotvorne. Svinje i dalje ugibaju u velikom broju, a inflacija cijena svinjskog mesa se ubrzava", pisali su analitičari u izvješću prošle sedmice. 

Procjenjuje se da je polovica populacije svinja u toj zemlji uginula od epidemije svinjske kuge, otkrivene prije više od godinu dana. Analitičari prognoziraju kako bi se do kraja ove godine broj svinja do kraja godine mogao prepoloviti. 


Tagovi

Svinjsko meso Cijena Kina Afrička svinjska kuga


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo zapušten ali još uvijek je tu. Zasad kupine, 10 dunuma.