AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Cijena prasadi dotakla dno, ugroženi uzgajivači

Cijena prasadi dotakla dno, ugroženi uzgajivači

Niska cijena

Cijena prasadi dotakla dno, ugroženi uzgajivači

Datum: 19.10.2016. 18:00

Kategorija:

Stočarstvo

Da bi se uzgoj i prodaja prasadi isplatila, cijena prasadi trebalo bi da iznosi od tri KM do 3,5 KM. Danas je od 2,2 do 2,5 KM.

Niska cijena žive vage prasadi koja se kreće od 2,2 do 2,5 KM ugrožava uzgajivače svinja. Prema njima, da bi se uzgoj i prodaja isplatili, cijena prasadi trebalo bi da iznosi od tri KM do 3,5 KM. Cijena je, navode, dotakla dno i ne može više padati, pišu nezavisne.

"Prekomjerni uvoz dovodi do nerentabilnosti. Zbog nestabilnosti tržišta mnogi uzgajivači se ne opredjeljuju za tovljenje svinja", objasnio im je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Republici Srpskoj.

Pad cijena, međutim, nije uticao da se u prodaji snize cijene svinjetine. U mesnicama kilogram svinjskog buta i dalje košta 12 maraka. Uzgajivači svinja upozoravaju da je stočarstvo na granicama isplativosti, jer s trenutnom cijenom po kilogramu žive vage oni mogu biti tek na nuli. Najveći problem stvara im nelojalna konkurencija, odnosno velike količine mesa koje se uvoze, čija je cijena znatno niža zbog upotrebe jeftinije hrane za uzgoj stoke, konkretno GM hrane, koja je kod nas zabranjena.

Cijena prasadi mase od 16 do 25 kilograma na stočnoj pijaci u Bijeljini kreće od 2,4 do 2,7 KM, što je niska cijena za uzgajivače.

Foto: Bigstockphoto/agnormark

Broj pregleda članka: 1834; Uspješnost članka: 122.7

Tagovi: Svinjogojstvo, Niska cijena, Cijena prasadi, Ugroženi proizvođači

Ključne riječi članka: cijena, prasadi, dotakla, dno, ugrozeni, uzgajivaci, cijena, svinja, prasadi, uzgajivači, cijena prasadi


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!