Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niska cijena
  • 19.10.2016. 18:00

Cijena prasadi dotakla dno, ugroženi uzgajivači

Da bi se uzgoj i prodaja prasadi isplatila, cijena prasadi trebalo bi da iznosi od tri KM do 3,5 KM. Danas je od 2,2 do 2,5 KM.

Foto: Bigstockphoto/agnormark
  • 2.033
  • 92
  • 0

Niska cijena žive vage prasadi koja se kreće od 2,2 do 2,5 KM ugrožava uzgajivače svinja. Prema njima, da bi se uzgoj i prodaja isplatili, cijena prasadi trebalo bi da iznosi od tri KM do 3,5 KM. Cijena je, navode, dotakla dno i ne može više padati, pišu nezavisne.

"Prekomjerni uvoz dovodi do nerentabilnosti. Zbog nestabilnosti tržišta mnogi uzgajivači se ne opredjeljuju za tovljenje svinja", objasnio im je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Republici Srpskoj.

Pad cijena, međutim, nije uticao da se u prodaji snize cijene svinjetine. U mesnicama kilogram svinjskog buta i dalje košta 12 maraka. Uzgajivači svinja upozoravaju da je stočarstvo na granicama isplativosti, jer s trenutnom cijenom po kilogramu žive vage oni mogu biti tek na nuli. Najveći problem stvara im nelojalna konkurencija, odnosno velike količine mesa koje se uvoze, čija je cijena znatno niža zbog upotrebe jeftinije hrane za uzgoj stoke, konkretno GM hrane, koja je kod nas zabranjena.

Cijena prasadi mase od 16 do 25 kilograma na stočnoj pijaci u Bijeljini kreće od 2,4 do 2,7 KM, što je niska cijena za uzgajivače.

Foto: Bigstockphoto/agnormark


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Cijena prasadi Ugroženi proizvođači Niska cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.