Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 03.09.2015. 08:00

Česi pomažu zaštitu livanjskog sira!

Poznato je kako su proizvodnju livanjskog sira pokrenuli Švicarci još daleke 1886. godine kada su obučili prvu skupinu bosansko-hercegovačkih sirara. Taj proizvod je prepoznala Češka razvojna agencija koja je odvojila pola milijuna eura za realizaciju Projekta zaštite autohtonog livanjskog sira.

  • 78
  • 4
  • 0

Sve pokazuje kako se postupno i uspješno ostvaruje hvalevrijedan Projekt o zaštiti autohtonog livanjskog sira zahvaljujući, kažu, maksimalnom angažmanu predsjednika istoimene udruge, Jozi Bakoviću te potpori aktualnog načelnika Općine Livno Luke Čelana, dakako uz financijsku pomoć Češke razvojne agencije koja je odobrila 500 tisuća eura, odnosno oko milijun konvertibilnih maraka.

U Udruzi proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, s više od 20 članova, ističu kako su izvršili predviđene predradnje te da imaju pravilnik, zemljopisnu kartu i specifikaciju proizvoda koju je izradio sarajevski Poljoprivredno-prehrambeni fakultet.

Kažu kako čekaju trenutak kada će i država FBiH izvršiti obveze prema spomenutom projektu u svezi zakonskih propisa potrebitih za zaštitu livanjskog sira, za čiju su proizvodnju još 1886. švicarski stručnjaci obučili prve livanjske sirare, kako bi se taj proizvod mogao što prije izvoziti u zemlje Europske unije, posebice u Hrvatsku koja je oduvijek bila tradicionalni kupac i potrošač glasovitog livanjskog sira.

Češka razvojna agencija odobrila 500.000 eura za Projekt zaštite livanjskog sira

Krave u livanjskoj mljekari

"Godinama nastojimo zaštititi autohtonost i izvornost livanjskog sira i u tom pogledu imamo maksimalnu podršku načelnika Općine Livno Luke Čelana. Podržava nas i kantonalna i federalna vlast, ali to ide (pre)sporo na višim razinama. Radujemo se podršci UNDP-a i EU, posebice Češkoj razvojnoj agenciji koja je za našu Udrugu proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar izdvojila milijun KM ili pola milijuna eura.

To nam je nedavno na sastanku s proizvođačima mlijeka i načelnikom Općine Livno potvrdila i Ivana Pejić-Povolna, koja je zadužena za identifikaciju i monitoring svih projekata Češke razvojne agencije na Balkanu. Naglasila je kako će dati podršku u smislu certifikacije proizvodnje livanjskog sira tradicionalnim načinom, kao i podršku farmerima radi osiguranja higijenskih uvjeta za proizvodnju sira, dodjeljujući im laktofrize i drugu potrebnu opremu kako bi imali manje poteškoća, ali ne i novčana sredstva. Čekamo da i mjerodavna tijela na razini države BiH donesu zakon i odredbe te koja će agencija raditi s nama da bi se utvrdilo kako će u siru biti 70% ovčjeg mlijeka i to samo od ovaca s livanjskih pašnjaka, dok bi sve ostao bio surogat, odnosno lažni livanjski sir proizveden na crno", rekao nam je u subotu (29. kolovoza) predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar Jozo Baković.

Nećemo pristati na uvozno mlijeko!

Jozo Baković

Zatim jasno i glasno poručuje: "Nećemo pristati da se autohtoni livanjski sir pravi od mlijeka dopremljenog iz drugih dijelova BiH, pogotovo ne od uvoznog. Autohtoni zaštićeni livanjski sir, proizveden isključivo od livanjskog mlijeka, moći će se prodavati po dvostrukoj cijeni u odnosu na sadašnju te će proizvođači, probojem na europsko i svjetsko tržište, moći solidno živjeti.

Neće morati čekati premije niti isplate od prodaje, nego će sami proizvoditi livanjski sir, ali će svi morati biti registrirani i povezani u zadrugu te ispunjavati (i ispuniti) zadane kriterije.

Cilj je registrirati se na državnoj razini te uz pomoć UNDP-a i EU-a, odnosno već zainteresirane Češke razvojne agencije, inicirati unapređenje rada i veterinarskih službi, stanica i zavoda kako bi stočarima i proizvođačima sira, posebice autohtonog livanjskog. Napore proizvođača livanjskog autohtonog livanjskog sira, proizvedenog na tradicionalan način s omjerom 70% ovčjeg i 30% kravljeg mlijeka, dobivenih ispašom na livanjskim pašnjacima, podržala je i Češka razvojna agencija."

U zaštićenom autohtonom livanjskom siru 70% ovčjeg sira

Autohtoni livanjski sir

Smatra kako bi se sva papirologija mogla završiti za godinu dana ako bi svi subjekti dali maksimum u radu. Baković kaže kako bi od sada na tom projektu trebale najviše uraditi FBiH, odnosno država u smislu zakonskih i inih regulativa koje su uvjet za otvaranje europskog i svjetskog tržišta za autohtoni livanjski sir.

Izgradnja mljekarske zadruge

"Nakon toliko godina borbe i strpljenja za zaštitu autohtonosti, Udruga proizvođača livanjskog sira Cincar svoj projekt konačno realizira. Prošli smo sve moguće provjere. Potpisali smo i ugovor s Češkom razvojnom agencijom koja u prvoj fazi realizacije našeg projekta investira milijun KM, odnosno oko 500.000 eura za zaštitu sira, izgradnju mljekarske zadruge i centralnog skladišta za male mljekare na području Općine Livno. Ali se mi, proizvođači mlijeka, moramo registrirati kao mljekare, kako bismo mogli biti dio projekta. Podršku je projektu dala i naša lokalna vlast, što će učiniti i UNDP, a i aplikacija je prošla provjere dobivši zeleno svjetlo. Mljekari su učinili sve na zaštiti autohtonog livanjskog sira", tvrdi Jozo Baković očekujući poteze Vlade FBiH.

Ocjenjuje kako će se zaštitom autohtonosti sira situacija znatno promijeniti na području livanjske općine gdje će se proizvođači vratiti tradicionalnom načinu sirenja, a i mlijeka će se više proizvoditi i prodavati. Tvrdi kako će livanjski sir dobiti na popularnosti i na cijeni, koji se neće moći proizvoditi izvan zaštićenog propisanog zemljopisnog područja.

Na livanjskom području podignuto 11 malih mljekara, a uskoro će ih biti još 20

"Raduje nas i najavljeni projekt o mogućoj izgradnji još 20 malih obiteljskih mljekara u suradnji sa Švedskom razvojnom agencijom. Očekujem kako će naš Projekt o zaštiti autohtonog livanjskog sira zaživjeti. No, mi imamo još puno prostora za razvoj i bolju budućnost proizvodnje izvornog livanjskog sira od ovčjeg mlijeka, dakako i sira iz mijeha.

Suradnja s Češkom razvojnom agencijom će pomoći na usvajanju i implementiranju zakona EU-a, bez kojih se ne bi mogao zamisliti izvoz niti suradnja s Europskom unijom, što je budućnost za bosansko-hercegovačke mljekare", zaključio je Jozo Baković.

Izvor: Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar


Tagovi

Izvoz Zadruga Isplata Premije Certifikacija Autohtonost Propisi Livanjski sir Izvornost UNDP Ovčje mlijeko Higijenski uvjeti Češka razvojna agencija Projekt zaštite Cincar Udruga proizvođača sira Ivana Pejić-Povolna Laktofriz Mljkars