Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot na farmi
  • 15.02.2019. 18:00

Cargill: Prvi robot za gonjenje stoke na farmama

Roboti su dizajnirani za premještanje stoke sa farme na livadu ili iz jednog objekta u drugi, čime se smanjuje stres za životinje i poboljšava sigurnost zaposlenika.

Foto: Youtube/screenshot
  • 179
  • 22
  • 0

Cargill je razvio prvi industrijski robot za gonjenje stoke čiji je cilj poboljšanje dobrobiti životinja i sigurnosti zaposlenika. Roboti su dizajnirani za premještanje stoke s farme na livadu ili iz jednog objekta u drugi, čime se smanjuje stres za životinje minimiziranjem njihove blizine ljudima, a time se poboljšava sigurnost zaposlenika.

Prema Cargillu, zaposlenici upravljaju robotima s mosta ili područja koje se nalazi iznad farme. Dok zaposlenici još uvijek moraju biti unutar redova, zatvarajući vrata dok stoka putuje prema drugom objektu ili livadi, robot im omogućuje da zadrže veću udaljenost od životinja.

"Robotski 'gonič' stoke kojeg je razvio Cargill velika je inovacija u rukovanju i dobrobiti životinja na farmama", rekao je Temple Grandin, profesor znanosti o životinjama na državnom sveučilištu Colorado.

Robot radi u svim vremenskim uslovima

Koristeći automatizirane ruke, puhače koji te ruke podižu i audio snimke za kretanje stoke u željenom smjeru, roboti mogu raditi po kiši, snijegu ili blatu, bez kašnjenja u svakodnevnom radu, objasnio je Cargill.

"Kad usmjeravaš stoku, ona se može okrenuti prema tebi, pregaziti te, udariti, povrijediti. Dakle, sve što možemo učiniti kako bismo bili sigurniji dok to radimo, učinit ćemo", rekao je Matt Croghan.

Testiranje je provedeno na postrojenjima za preradu govedine Cargill's Wyalusing, PA i Schuyler, Neb., kako bi se odredio dizajn i operativne performanse robota koji bi učinkovito poboljšali dobrobit životinja i sigurnost zaposlenika prije nego što se provedu u pogonima.

Hoće li poljoprivredi budućnosti trebati poljoprivrednik?

"Prosječno govedo teži gotovo tri četvrtine tona, a naša tvornica dnevno prerađuje nekoliko hiljada grla stoke", rekao je Sammy Renteria, generalni direktor tvornice govedine Cargill u Schuyleru: "Ova inovacija osigurava mnogo sigurnije radno mjesto za naše zaposlenike i omogućuje im da razviju novu tehnološku stručnost dok upravljaju robotom."

Robotski 'goniči' stoke trenutno se primjenjuju u SAD-u i Kanadi. Proizvodi ih tvrtka Flock Free sa sjedištem u New Jerseyju.

Kako izgleda ovaj robotski 'gonič', pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Cargill Robot Gonič stoke Farma Goveda Inovacija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]