Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza
  • 31.05.2018. 18:00

Bruceloza se pojavila i u Kreševu, pojačana kontrola životinja

Obaveze vlasnika su da mora osigurati da su njegove životinje propisno označene ušnim markicama i da u svoje stado uvode samo označene životinje poznatog podrijetla i zdravstvenog stanja.

Foto: Pixabay/geraldfriedrich2
  • 596
  • 38
  • 0

Zbog neposredne ugroženosti od zarazne bolesti bruceloze, koja se pojavila u susjednoj općini Kiseljak, iz kriznog štaba Civilne zaštite općine Kreševo upozorili su građane da će pojačano vršiti nadzor zdravstvenog stanja životinje. Kao razlog su naveli da se radi o bolesti koja se prenosi i na ljude, jer u općini Kiseljak ima oboljelih i ljudi pored ovaca i goveda.

Epidemija bruceloze u općini Kiseljak, oboljelo i preko 5 ljudi, sumnja se da ih je 40

"Obaveze vlasnika su da mora osigurati da su njegove životinje propisno označene ušnim markicama i da u svoje stado uvode samo označene životinje poznatog podrijetla i zdravstvenog stanja. Također, vlasnik je obavezan prijaviti kretanje životinja sa svog na drugo imanje putem ovlaštene veterinarske službe" navedeno je iz Civilne zaštite.

Da bi se vršilo kretanje životinja, dodali su, moraju nad njima biti provedena naređene mjere zdravstvene zaštite, a to su vakcinacija ili provjera krvnog seruma. Također su zamolili sve mještane i relevantne institucije općine Kreševo da prijave sve eventualne sumnje na bolest životinja te da obavijeste nadležnu Veterinarsku stanicu ili Štab civilne zaštite.

Za provođenje ovih mjera i suzbijanje bolesti građanima na raspolaganju stoji Veterinarska stanica Kreševo i Štab civilne zaštite Kreševo.

Ističu kako ovih i prethodnih godina nisu imali niti jedan slučaj pojave bruceloze pa se građani mole na pojačanu suradnju za dobrobit svih. 


Tagovi

Bruceloza Kreševo Ovce Epidemija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.