• Bruceloza
  • 14.05.2019. 11:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Metković

Bruceloza na imanju Stipe Gabrića Jambe, u tijeku eutanazija zaražene stoke

Od zoonoze je oboljela i jedna ženska osoba s područja Metkovića, u susjednoj Hrvatskoj.

Foto: Tino Jurić/PIXSELL
  • 181
  • 28
  • 0

Više od 150 koza i kozlića te desetak krava eutanazirat će se na poljoprivrednom gospodarstvu Stipe Gabrića Jambe u Metkoviću, u susjednoj Hrvatskoj. Naime, na imanju bivšeg gradonačelnika Metkovića potvrđena je bruceloza.

"Na poljoprivrednom gospodarstvu HR 50143730 Jambo d.o.o. Metković potvrđen je slučaj bruceloze. Nakon potvrde Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije da je jedna ženska osoba s područja Metkovića oboljela od bruceloze, veterinarska inspekcija Državnog inspektorata locirala je uzrok zaraze i poduzela mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze. Utvrđeno je da su koze na gospodarstvu HR 50143730, Jambo d.o.o. iz Metkovića pozitivne na brucelozu. Nalaz koji je potvrdio prethodnu sumnju stigao je 8. svibnja 2019. godine nakon što je iz uzoraka tkiva koza izolirana Brucella melitensis.

Slijedom informacije Zavoda za javno zdravstvo poduzete su mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije i zaštite zdravlja ljudi i životinja. Pravodobnim aktivnostima veterinara lokalizirana je farma te su poduzete mjere za sprečavanje širenja zaraze, a daljnje mjere poduzimat će se sukladno propisanim procedurama za slučajeve potvrde bolesti, a provodit će ih veterinarska inspekcija Državnog inspektorata i ovlašteni veterinari", izvijestila je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Kako podsjećaju, brucelozu kod ovaca i koza uzrokuje bakterija Brucella melitensis, rjeđe i Brucella abortus, a manifestira se pobačajima, promjenama na koži životinje i sl. Bolest se lako širi, često se teško uoči zbog izostanka kliničkih znakova bolesti, često ima latentne kliconoše, a prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom. Bruceloza je primarno bolest životinja, ali je ujedno i zoonoza te mogu oboljeti i ljudi.

"Ukoliko posjednici životinja posumnjaju da su im životinje bolesne to bez odgode moraju prijaviti nadležnom državnom veterinarskom inspektoru. Samo pravovremena reakcija od strane posjednika i odgovornih službi rezultira brzom reakcijom u cilju sprječavanja širenja izvora infekcije i smanjenja moguće štete", upozoravaju u Upravi za veterinarstvo te naglašavaju kako hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano provodi Program nadziranja bruceloze u populaciji ovaca i koza u Hrvatskoj. U nadzorima provedenim tijekom 2017. i 2018. godine na gospodarstvu HR 50143730, Jambo d.o.o. iz Metkovića, nalazi pretraga krvi životinja na brucelozu bili su negativni. 


Tagovi

Bruceloza Zoonoza Koze Stipe Gabrić Jambo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi