Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga
  • 30.05.2016. 18:00

Brdska područja BiH idealna za škotska goveda

Po uzoru na postojeću Poljoprivrednu zadrugu "Gvozno" i Centar za reprodukciju goveda, trebala bi se formirati još jedna zadruga u Opštini Kalinovik.

Foto: Jess
  • 1.317
  • 48
  • 0

U Opštini Kalinovik trebala bi se formirati još jedna zadruga po uzoru na postojeću Poljoprivrednu zadrugu "Gvozno" i Centar za reprodukciju goveda kako bi poljoprivredni proizvođači lakše plasirali svoje proizvode.

Pilot-projekat

Zaključak je to razgovora ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića s načelnicom opštine Milevom Komlenović. Prema Mirjanićevim riječima - stoji na stranicama Vlade RS, ta zadruga bi trebalo da predstavlja faktor razvoja proizvodnje kod svakog poljoprivrednog proizvođača ponaosob.

"Ovo je projekat koji je Vlada Republike Srpske podržala, zajedno sa češkom razvojnom agencijom i veći dio sredstava češke agencije već je angažovan. Jedan dio sredstava Vlade Srpske takođe je angažovan. Narednih nekoliko nedjelja biće obezbijeđen preostali dio sredstava za završetak projekta", naveo je Mirjanić.

On je pojasnio da je riječ o pilot-projektu, koji stvara snažnu pretpostavku za razvoj ovakvih modela u cijeloj Republici Srpskoj, u brdsko-planinskom području, tamo gdje postoje raspoloživi pašnjaci i livade i gdje postoje komunikacije.

"Reprodukcija je na visokom nivou i to nam daje garancije da će ovaj projekat, koji se najvećim dijelom odnosi na Kalinovik i gdje će biti reprodukcioni centar, sa još dva dijela u Laktašima i u Ribniku, predstavljati cjelovit projekat koji će u narednih nekoliko godina obezbijediti više hiljada ovakvih grla", kaže Mirjanić.

Sorta aberdin angus

Načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović projekat je ocijenila značajnim za lokalnu zajednicu, ali i za Republiku Srpsku i BiH, jer je prvi ovakve vrste na ovim prostorima.

"Ovo je idealno područje za razvoj ovakve vrste projekata. U cijelosti su riješeni imovinsko-pravni odnosi. Projekat je milionske vrijednosti, a velika je vrijednost već uložena. Načelna vrijednost projekta je 2.980.000 KM, od čega češka razvojna agencija učestvuje sa 1.500.000, a Vlada Srpske, odnosno resorno ministarstvo, sa 1.480.000 KM", rekla je ona.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Gvozno" Miljan Veletić rekao je da je ovdje početkom oktobra prošle godine nabavljeno 60 grla sorte "aberdin angus".

"To je škotsko tovno goveče, svjetski poznata rasa. Sve krave su došle steone, otelile su se i sada imamo više od 110 krava sa teladima. Cjelokupna količina mlijeka, koja se ovdje proizvodi, koristi se za ishranu teladi. Krave su se odlično prilagodile na ove uslove, imaju dovoljno pašnjaka, hrane i vode", dodao je je Veletić.

Poljoprivredna zadruga "Gvozno", odnosno Centar za reprodukciju goveda, počela je sa radom 2004. godine i ima sedam zadrugara.

Foto: Jess311/Bigstockphoto


Tagovi

Poljoprivredna zadruga Kalinovik Škotska goveda Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.