Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanimljivo živinarstvo
  • 22.09.2017. 19:00

Bosanski pjevač i srebrna kokoš - gradiške pop zvijezde

Zoran Čikić i Tomislav Čanić, poznati gradiški uzgajivači rasnih pasa, golubova i sitnih životinja, privukli su veliku pažnju uzgojem rasnih kokoški, Italijanske srebrne kokoši i Bosanskog pjevača.

Foto: Boško Grgić
  • 2.862
  • 323
  • 0

Zoran Čikić, inače referent za poljoprivredu u opštini Gradiška, pasionirani je uzgajivač rasnih pasa, a u posljednje vrijeme značajno vrijeme posvećuje uzgoju kokoški. Riječ je o veoma zanimljivoj privrednoj pasmini, koja će uskoro biti priznata i ozvaničena kao 'Bosanski pjevač'.

"Ove koke mogu zadovoljiti potrebe jednog domaćinstva u mesu i jajima. Hrane se običnom hranom, travom, crvićima, žitom, nisu izbirači. Ja je smatram klasičnom seoskom kokoškom, duge forme. Trenutno imam jedno matično jato, a u planu je da držim tri matična jata po 15 do 20 komada. Vjerujem da će biti i za tržište pilića, jaja i odraslih primjeraka", kaže Zoran.

Velika podrška stiže iz Tešnja

Tomislav Čanić, golubarski sudija i predsjednik Standard komisije Saveza uzgajivača sitnih životinja BiH, kaže da je 'Bosanski pjevač', pasmina u priznavanju. Pjevač zato što učestalo pjeva, pogotovo ujutro, a bosanski, zato što je to autohtona bosanska pasmina.

"Još za vrijeme Austrougarske primjerci bosanske kokoške su nošeni na zapad i sad ih polako vraćamo k nama. Zoran uzgaja pjevače, a ja Italijanske srebrne kokoši. Obojica u jatima imamo šampione i ponosni smo na to. Ne bismo sigurno uspjeli da nam značajan vjetar u leđa nije dao gospodin Edin Jabandžić i firma Madi iz Tešnja, veliki entuzijasta i privrednik", kaže Čanić.

Bosanski pjevač može zadovoljiti potrebe jednog domaćinstva u mesu i jajima.

Jabandžić i naš komšija Đuro Mitraković iz srbačkog sela Kladari su jedine evropske sudije u Bosni i Hercegovini. Od njih, kaže Čanić, i te kako ima šta naučiti.

"Imamo sreću da na ovim prostorima djeluju Jabandžić i Mitraković. Živina i ljubav prema životinjama nas je zbližila", kaže Čanić.

Talijanske srebrne kokoši imaju mnoštvo raskošnih boja

Tomislav Čanić kaže da su 'Italijanske srebrne kokoši', koje on uzgaja veoma produktivne, lijepe i zahvalne za uzgoj. Godišnje snesu do 300 jaja, jednostavno ih je hraniti, a perje im ima zvanično priznatu 21 boju.

"One su dugog repa, lijepe forme, i veoma popularne na izložbama. Putujemo sa našim kokama od izložbe do izložbe, iako muku mučimo sa nedostatkom adekvatnih kaveza. No tu su naši prijatelji iz Tešnja, koji se zajedno sa nama bore da živina ne bude na margini", rekao je Čanić.

Italijanske srebrne kokoši godišnje snesu do 300 jaja, jednostavno ih je hraniti, a perje im ima zvanično priznatu 21 boju.

Zanimljivo je da su gradiški uzgajivači, koji su sačuvali od zaborava bosansku kokošku, mogli u fazi priznavanja sorte da izaberu ime po svom izboru.

"Čak nam je predlagano da se zove 'Gradiški pjevač', ali nismo ni pomislili na tu ideju. Ako ih Nijemci na izložbama u njihovoj zemlji nazivaju 'Bosanskim pjevačem' i mi ćemo tako. Ponosni smo na tu činjenicu", kaže Zoran Čikić, koji je zajedno sa Tomislavom Čanićem gradiška perjanica u uzgoju plemenitih pasmina živine. Obojica su aktivni članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja 'Kozarski odgajivač'.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Zoran Čikić Tomislav Čanić Edin Jabandžić Bosanski pjevač Italijanske srbrne kokoši Madi Đuro Mitraković Matično jato Jaja


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.