Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski brdski konj
  • 02.12.2019. 11:00

Bosanski brdski konj više nije ekstremno ugrožena vrsta - ima 283 grla u 8 država

Nakon sezone ždrijebljenja u BiH, broj bosansko brdskih konja, autohtone pasmine, se povećao i više nije u zoni ekstremno ugroženih vrsta.

Foto: Facebook/Enver Žiga
  • 294
  • 42
  • 0

Da je broj autohtone vrste Bosanskog brdskog konja pao ispod 200, ta bi pasmina sa naših prostora bila izbrisana iz registra. Zahvaljujući zaljubljenicima u ove plemenite životinje, ova pasmina nije više ekstremno ugrožena

Svako novo ždrijebe bilo je veliki pomak u očuvanju Bosanskog brdskog konja koji je i dalje ugrožen. Ipak, upornim i strpljivim radom uz primjenu najstrožijih mjera selekcije, uzgajivači su u 2019. godinu ušli sa brojem konja koji je već bio iznad utvrđenog minimuma.

Spašeni konji iz ergele "Borike"

Enver Žiga, predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja podsjetio je kako početak ove godine nije puno obećavao. Naime, u martu je ergela "Borike" prestala sa radom, a ondje nije ostao niti jedna konj. 

Čuvena ergela na Borikama poslije 125 godina više ne postoji

"Zahvaljujući našim naporima uspjeli smo da sačuvamo sve konje bivše ergele, a posebno je značajno da su sve rasplodne kobile i dva glavna pastuha linija Miško i Barut otišli na jedno mjesto. Krdo znači nije raspršeno, a što je isto tako važno osnovana je nova ergela "Bosnian mountain horse" u mjestu Vrtoče između Bosanskog Petrovca i Bihaća. Zahvaljujući Zoranu Radoševiću, Amiru i Azri Bekić svi konji su odmah dobro smješteni, a tokom ljeta imali su dovoljno trave i vode", naglasio je Žiga. 

Broj dostignut nakon sezone ždrijebljenja u BiH je obećavajući. Naime, dobijeno je 25 ždrijebadi, 17 ženskih i osam muških. 

117 konja bosanske brdske pasmine uzgojeni u čistoj krvi

Žiga kaže kako ovako povoljan omjer ne pamte ni najstariji uzgajivači jer obično bude 50 posto muških, 50 posto ženskih, navodi Radio Sarajevo. "Tako smo imali i rekordan broj ždrijebadi i rekordan omjer u korist ženske ždrijebadi. Naše četiri ergele "Žiga", "Jezero", "Sava" i "Bosnian mountain horse" i nekoliko manjih uzgajivača sada imaju 117 konja bosanske brdske pasmine uzgojenih u čistoj krvi. To je više nego dobra osnova za dalji selektivni uzgoj", istakao je Žiga.

Pored 117 konja u BiH, Bosanski brdski konj se uzgaja u još 7 država. Slovenija ih ima 70, Hrvatska 23, Srbija također 23, Švicarska 15, Njemačka 25, Holandija osam i Austrija dva. 

"Za uzgoj u svim državama izvan BiH veliku zahvalnost dugujemo predsjedniku Udruženja Antonu Dolinšeku, a zahvalni smo i dr. Matjažu Mesariču koji nam nesebično pruža svu potrebnu stručnu pomoć", zaključio je Žiga.

Bosanski brdski konj ima osobine drevnih pasmina

Podsjetimo, Bosanski brdski konj je izuzetno dobre tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti. Vrlo dobro se prilagođava na klimatske uvjete područja na kojem se nalazi, a zadovoljava se skromnom ishranom i smještajem. 


Tagovi

Bosanski brdski konj Autohtona pasmina Ergela Borike Enver Žiga Bosnian Mountain horse Konj Miško Anton Dolinšek


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić