Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koride
  • 25.06.2017. 12:00

Borbe bikova čuvaju duh BiH tradicije

Osim borbi bikova uz koride se obavezno organizuju vašari, teferići i narodno veselje što krasi ove događaje i prvlači veliki broj posjetitelja.

Foto: Freeimages/Eduardo Valderrama
  • 3.335
  • 222
  • 0

Uzgoj goveda se obično veže za držanje krava muzara i tov bikova, međutim uzgoj bikova za borbe postaje sve popularniji i unosniji kada je u pitanju zarada. Iako će mnogi prizanti da bikove drže iz ljubavi i tradicije koja krasi sve dijelove BiH, pa su tako i nastale mnoge poznate koride poput reprezentativnih Čevljanske i Grmečke koride, iako nezvanični registar potvrđuje preko 20 velikih korida i teferića širom BiH. Osim borbi bikova, uz koride se obavezno organizuju vašari, teferići i narodno veselje što krasi ove događaje i prvlači veliki broj posjetitelja.

Najveća korida na Balkanu

Niti najveći bosanskohercegovački nogometni derbi, niti neki muzički spektakl ili ulični prosvjedi ne mogu okupiti tako veliki broj posjetitelja kao što je to slučaj sa tradicionalnom manifestacijom Čevljanska korida, narodno veselje i teferić.

Vrhunac svih borbi bikova, je upravo ova Čevljanska korida kada najbolji bikovi izlaze u arenu i ukrštavaju rogove. To nije samo borba bikova, to je mnogo više i ima širok društveni značaj za BiH. Razni popratni sadržaji oslikavaju duh tradicije i ruralnih običaja poput bosanskog kola, bacanje kamena s ramena, trka konja, kosidba, nastupi kulturno-umjetničkih društava i ponuda svih vrsta tradicionalnih jela. Možda i najbolji opis ovog događaja dao je Besim Gljiva predsjedink organizacionog odbora.

"Čevljanska korida je nešto bez čega ljudi teško mogu zamisliti BiH, pa zbog toga političarima poručujem pustite popis stanovništva i dođite na Čevljansku koridu da vidite kako se zajedno druže i vesele Suljo, Mujo, Petar, Miloš, Ivica, Anto itd.", kaže Besim Gljiva.

U prosjeku ova manifestacija okupi 50.000 do 70.000 posjetitelja, iako je nekih prethodnih godina ta cifra išla i do 100.000 posjetitelja.

Nisu sve koride iste

Ono što krasi Španjolsku tradiciju koja se desetljećima njeguje su također borbe bikova i predstava u kojoj glavnu ulogu imaju toreador i bik, a publika se okuplja u namjenski izgrađenim arenama. Nešto po čemu je Španjolska poznata u cijelom svijetu. Mnogi su stava da su u odnosu na takve manifestacije bh koride primitivnog karaktera, pa se bez ikakvog ustručavanja mnogi javno izjašnjavaju da se stide takvih događaja.

Koride su prilika da se pokažu stari običaji, nošnja, tradicionalna jela, muzika i slično karakteristično za neko područje, a usput i dobro zaradi. Može se samo zamisliti koliko se čevapa ispeče, "okrene" janjaca, proda i naruči suhomesnatih proizvoda i sira, proda suvenira i slično, tako da usuštini svi budu zadovoljni. Stoga nijedna korida nije ista i svaka ima svoje posebne običaje od Čevljanovića, Gorice, Hrustova, Jajca, Velagića, Kruševa, Kudića, Bilog polja, Ilijinog brda, Ričice, Grmeča, Stričića, Žepča, Raškog polja kod Viteza itd, itd. Uvijek će biti za i protiv, pa tako i sa koridama protkanim tradicionalnim običajima, stoga, ko voli neka izvoli.

Ronaldo protiv Messia

Ono što krasi borbe bikova su imena kojim vlasnici nazivaju svoje ljubimce. Obično su to imena koja prate široko društvene pojave iz svih sfera života i događaja. Također mnogi vlasnici bikova idu korak sa vremenom i koriste sve mogućnosti tehnologije i društvenih mreža na kojim kreiraju promotivna videa i kampanje za nadolazeće borbe.

Tako se širom BiH mogu čuti najave spektakulatnih borbi Ronalda protiv Messia, Sultan i Passat, Cunami i Rambo, a između ostalih često spominjana i zvučna imenu su: Mussolini, Grizli, Tarzan, Brizonja, Crni, Cvijan, Zmaj, Šaronja, Rundo, Roki, Milonja, Ljuban, Tajson i slično.

Foto: Freeimages/Eduardo Valderrama


Tagovi

Ključne riječi: Bikovi Tradicija BiH Korida Vašar Teferić Posjetitelji Čevljanska korida Arena Običaji Imena Borbe.


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.