Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biosigurnost životinja
  • 25.05.2016. 15:00

Biosigurnost za sretnije životinje, ali i farmere

Poboljšana biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Foto: pixabay.com
  • 240
  • 11
  • 0

Zdravlje i dobrobit životinja su ključni u dobrom raspolaganju živom stokom. Poboljšana biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Biosigurnosne mjere su bazirane na izbjegavanju direktnog i indirektnog kontakta između grupa životinja te smanjenja mogućnosti infekcije. Jeroen Dewulf, stručnjak za biosigurnost objašnjava "to dovodi do boljeg zdravlja i produkcijskih performansi, manje lijekova i bolje cijene za proizvode. Biosigurnosne mjere su ključne za svaki životinjski zdravstveni program".

Zdrave životinje, manje lijekova i bolja cijena kroz biosigurnost

Biosigurnost na razini stada podijeljena je na vanjsku i unutarnju. Vanjska biosigurnost odnosi se sa mjere koje imaju cilj spriječiti unos bolesti u krdo.

Ono što je važno da treba imati siguran i provjeren izvor životinja i da se zna što se kupuje. Prije pridruživanja stadu, životinje trebaju biti u karanteni. Gdje je to moguće, za perad i svinje, važno je imati ispravan pristup.

Unutarnja biosigurnost set je mjera koje se koriste za sprečavanje širenja bolesti u krdu. Pravilno razdvajanje vrsta ili kategorija životinja je korisno, a upravljanje bolesnim životinjama je važno za izbjegavanje zaraze drugih životinja.

Inovacije u poboljšanju biosigurnosti

80 stručnjaka iz 23 EU zemlje skupilo se kako bi razmijenili iskustva i praksu te donijeli preporuke u inovaciji i poboljšanju biosigurnosti kod peradi, goveda i svinja.

Preporuke uključuju lako primjenjive mjere poput odvajanja farme na čisti i prljavi dio. Za stoku je važno odvojiti jedinke različite dobi, a vozila bi generalno trebala biti očišćena i dezinficirana prije ulaska na farmu.

Kako je na farmama često mnogo posla, farmeri često zaboravljaju na mjere sigurnosti. Tako je Sveučilište Ghent u Belgiji razvilo online sustav bodovanja u obliku upitnika koji pomaže farmerima da obrate više pozornosti na mjere kojima se koriste kako bi poboljšali sigurnost životinja, što se čini i kroz zajedničke inicijative.

Španjolski svinjogojski sektor na zabrinjavajućoj razini

U španjolskom svinjogojskom sektoru biosigurnost je na zabrinjavajućoj razini. Kontrola populacije glodavaca iznimno je važna, jedan štakor može kontaminirati 10x više hranjiva nego pojede, a prenosi i 45 bolesti uključujući salmonelozu i svinjsku dizenteriju. Španjolski farmeri su razvili posebnu napravu koja privlači glodavce netoksičnim mamcem i zarobi ih kada ga pokušaju pojesti. Tako nema mogućnosti slučajnog trovanja, a nema ni leševa.

Prvo je testiran na svinjogojsko-istraživačkoj farmi u Segoviji, sa dobrim rezultatima. Ovo je dovelo do povećane biosigurnosti, a do kraja 2014., 59 farmi sudjelovalo je u programu, a ulovljeno je više od 70.000 štakora. To je rezultiralo zdravim svinjama, smanjenom uporabom lijekova i dobrim cijenama te naposljetku sretnim farmerima.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Dezinfekcija Virusi Biosigurnost životinja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]