Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana životinja
  • 19.08.2018. 08:00

Bijeli luk i jabučni ocat umjesto antibiotika

Ako su bijeli luk i jabučni ocat zdravi za čovjeka, nema razloga da ne budu i za životinje. Blagotvorno djeluju ne samo na opće stanje životinja, već su i njihovi produkti, koje ljudi upotrebljavaju, zdraviji. Koje su preporučene količine, kako se priprema zdrava hrana za životinje i da li možemo životinje predozirati sa prirodnim antibioticima?

Foto: Biljana Nenković
  • 8.902
  • 251
  • 0

Nekada je prirodna ishrana životinja bila jedino moguća. Otuda ta potrošačka nostalgija i floskula kako su nekada "u njihovo vrijeme" jaja i meso imali drugačiji ukus i boju. Znanstvenici su otkrili da, na primjer, živina koja jede bijeli luk bolje napreduje, bolje iskorištava hranu, koke su otpornije na bolesti, a nosivost jaja povećava se za 10%. Jaja tih kokošaka sadrže i niži nivo kolesterola.

Koliko bijelog luka smije pojesti kokoš?

Stručnjaci za živinarstvo savjetuju da bijeli luk kokoškama treba davati osušen, samljeven i izmiješan sa ostalom hranom. Pošto ova namirnica ima jak miris, živinu treba postepeno navikavati. Bijeli luk možda i nije novina, jer se u ishrani kokošaka koristi od davnina. Onda je bio zaboravljen, jer su odgajivači željeli brzu zaradu i smjenu generacija.

Preporučene količine bijelog luka u ishrani živine su 0,3% u ukupnoj količini hrane. Najveća preporučena doza je 5% bijelog luka u smjesi. Preko te količine efekti izostaju, pa se treba pridržavati ove proporcije. Bijeli luk čini živinu otpornijom na bolesti i opće je poznato da je u pitanju jedan od najjačih prirodnih antibiotika.

Znanost dokazala ljekovitost jabučnog octa

Ni jabučni ocat ne zaostaje u ljekovitosti za životinje. Violeta Petrović- Luković, savjetodavac za stočarstvo navodi da je njegova primjena u govedarstvu kod nas skoro nepoznata, ali se u svijetu obilato koristi.

"Dokazano je da jabučni ocat (sirće) poboljšava mliječnost krava, olakšava teljenje, mladunci imaju jače kosti. Neusporedivo je bolji od antibiotika, koji ne samo da je štetan za životinje, već kroz meso i mlijeko indirektno utječe na zdravlje ljudi. Jabučni ocat može sprečiti akutni i kronični mastitis, jalovost, brucelozu, slab apetit, podložnost nazebu ili gripoznim stanjima, paralizu grla zbog mliječne groznice", navodi Petrović-Luković.

Životinje same odbijaju predozirane obroke

Ustanovljeno je i to Kiš-Bardoš (Kiss-Bárdos) eksperimentom, da jabučni ocat za dobar imunitet, životinjama treba davati sa vodom i to u razmjeri - jedna litra octa, 100 litara vode. U ovom odnosu ocat u vodi regulira pH vode na ispod pet i životinje je rado piju. Mjerenja koja su obavljanja u pitkoj vodi stoke u ljetnjim mjesecima, pokazala su da upravo ta voda ima 1.000 puta manje bakterija nego u onoj bez jabučnog octa.

Predoziranje jabučnim octom kroz hranu ili vodu ne može se desiti, kao sa antibioticima, jer grlo će odbiti ponuđeno, ako mu ocat ne treba ili ga je previše. Ovaj ocat može se dati i ovcama, kozama, konjima, živini. Životinje koje ga konzumiraju su otpornije, zdravije, i daju proizvode koji su bolji za ljude.

Trend zdrave ishrane životinja počeo je ponovo od 2006. godine, kada su u Evropskoj uniji zabranjeni antibiotici u uzgoju. Zato se tražila adekvatna prirodna zamjena, te su se tako bijeli luk i jabučni ocat, ali i čitav niz prirodnih namirnica, ponovo našli u ishrani životinja.


Tagovi

Bijeli luk Jabučni ocat Ishrana životinja Antibiotici Violeta Petrović- Luković


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"