Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika radost
  • 15.03.2023. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

Bijela je s razlogom ljubimica: Prve trojke na farmi Ćirića

Za holštajn pasminu inače kažu da su prave hodajuće fabrike mlijeka, a u ovom domaćinstvu ljubimice su one koje ga daju najviše. Međutim, od jutros im je Bijela najdraža.

Foto: Radovan Ćirić
  • 282
  • 112
  • 0

Krava Bijela od jutros je omiljena u domaćinstvu Radovana Ćirića. Ona je farmu u selu Gornji Podgradci kod Gradiške proširila za tri nova grla, odnosno dva muška i jedno žensko tele. 

Crno-bijela holštajnka je trojke otelila bez imalo problema i donijela veliku radost ovom farmeru koji se već više od desetljeća bavi stočarstvom. 

"Znali smo da je steona, da joj je termin, ali nismo očekivali trojke. Ranije su znali biti blizanci, a ovo je prvi put da smo dobili troje teladi odjednom", rekao je Radovan za Agroklub. 

Trostruko veselje

Jutros je kaže u štali primijetio da je kod Bijele pukao vodenjak, završio je mužu i obaveze oko ostalih grla, a potom joj pomogao da oteli prvo. 

"Vidio sam da je sitno, smjestio ga u boks i vratio se do nje, pregledam i onda vidim još jedno, kad sam i njega smjestio, vidim i treće stiže", ispričao nam je ovaj domaćin dodavši da je sve prošlo u najboljem redu i kako nije bilo potrebe za veterinarom.

Radovan je farmu naslijedio od oca koji se 2000. počeo baviti stočarstvom, a posao oko proizvodnje mlijeka je preuzeo 2012. godine. U štali je trenutno 35 krava, od kojih je 18 na muži, a ostalo je ženski podmladak. Novi muški članovi ovdje će ostati tek nekoliko dana, a potom idu na prodaju, dok će žensko zadržati. 

"Mušku prodajem kada budu negdje oko 7-10 dana. Simentalce je lako prodati za 700 do 750 maraka, a ovaj crno-bijeli holštajn je jako teško, daje se i za 350 maraka", kaže naš sagovornik koji drži obje pasmine. 

Postala ljubimica

Za holštajn krave inače kažu da su prave hodajuće fabrike mlijeka, a u ovom domaćinstvu ljubimice su one koje ga daju najviše.

Međutim, od jutros im je kroz šalu komentiraju Bijela najdraža. Iako telje trojki nije jedinstven slučaj, jeste rijedak, i svaki put kada se desi, smatra se prirodnim fenomenom.


Tagovi

Holstein Krave Muzne krave Trojke Teljenje Radovan Ćirić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.