Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcinacija goveda
  • 04.08.2017. 16:00

BiH u najvećem riziku za pojavu kvrgave kože

Bolest kvrgave kože uzrokuje značajne ekonomske štete jer dolazi do smanjenja mliječnosti kod životinja, pojave pobačaja, steriliteta, oštećenja kože i posljedično, obustave međunarodnog prometa.

Foto: Bigstock/budabar
  • 531
  • 35
  • 0

Ured za veterinarstvo BiH usvojio je novi Program preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože u Bosni i Hercegovini.

Bolest kvrgave kože je jedna od ekonomski najznačajnijih virusnih bolesti sa prekograničnim efektom, koja se prvenstveno javlja kod goveda svih starosnih kategorija. Ne prenosi se na ljude, ali uzrokuje značajne ekonomske štete jer dolazi do smanjenja mliječnosti kod životinja, pojave pobačaja, steriliteta, oštećenja kože i posljedično, obustave međunarodnog prometa, zbog čega predstavlja ozbiljnu prijetnju mljekarskom i stočarskom sektoru u zemlji.

U BiH u 2016. godini nije bilo potvrđenih slučajeva bolesti kvrgave kože te je ona ostala jedina država u regiji koja nije počela sa vakcinacijom. No, obzirom na način prijenosa bolesti, podložna je najvećem riziku za pojavu bolesti u 2017. godini i radi toga se započelo sa preventivnom vakcinacijom.

Vakcinisani moraju biti sva goveda i divlji preživari u zatočeništvu, neovisno od njihovog spola, starosti i proizvodnog statusa.

Vakcinacija će se provesti na cijelom području BiH po zonama. Detaljan plan vakcinacije po opštinama i zonama, pripremljen od strane nadležnih tijela entiteta i Bčko distrikta BiH, kao i sve detalje vezane uz vakcinaciju, možete potražiti u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstock/budabar


Dokumenti


Tagovi

Bolest kvrgave kože Kvrgava koža Vakcinacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.