Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz piletine
  • 29.09.2017. 13:00

BiH piletina uskoro na EU stolu?

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište EU, što bi utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 176
  • 10
  • 0

Pileće meso i prerađevine od piletine najviše se jedu u BiH i to zbog svoje prihvatljive cijene.

Većina jede piletinu jer je najjeftinija

No, uskoro bi bh piletinu mogli jesti i u državama Evropske unije. Naime, ovih je dana u BiH doputovao inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO).

Tim će u narednih desetak dana izvršiti neophodne kontrole i utvrditi da li proizvođači piletine i prerađevina od piletine ispunjavaju uslove za izvoz u zemlje Evropske unije, navodi klix.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kaže kako je riječ o izuzetno važnoj temi, jer će naša zemlja, ukoliko dobije pozitivnu ocjenu inspektora EU, izaći na otvoreno tržište sa svojim proizvodima od piletine.

BiH potentna kada je riječ o piletini

"BiH je izuzetno potentna zemlja kada je riječ o ovoj vrsti proizvodnje, imamo mnogo kompanija koje maksimalno ulažu u ovu industriju. Naše kompanije su generalno izvozno orijentirane, tako da se nadamo da ćemo i ovaj put dobiti pozitivnu ocjenu, kao što je to bio slučaj s mlijekom i mliječnim proizvodima", kazao je Šarović.

Nadležni u BiH, prije svega u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na pripremi uslova su, poručuju, radili dvije godine, a ministar Šarović kaže da su spremno dočekali inspektore.

Uvjereni u pozitivnu ocjenu

Inspektori će do 6. oktobra posjetiti četiri kandidovana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Evropsku uniju i to kompanije Madi, Ovako, Brovis i Agreks, a u skorijoj budućnosti u opticaju su i neke druge firme. Cilj je provjeriti funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija će obići i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH.

Kako je kazao ministar Šarović, već do kraja posjete inspektora nadležni u BiH znat će da li će dobiti pozitivnu ocjenu, u što su nadležni u BiH i uvjereni.

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište Evropske unije, što bi u konačnici utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali u konačnici i na cjelokupnu ekonomiju države.

Foto: Pixabay/StockSnap


Tagovi

Madi Ovako Brovis Agreks Izvoz piletine Proizvodnja piletine Mirko Šarović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas