Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crveno meso
  • 04.10.2018. 12:30

BiH ima 1,2 miliona grla stoke? Za izvoz crvenog mesa u EU treba nam točan popis

Želimo li izvoziti crveno meso na EU i druga tržišta, potrebno je provesti tzv. nulti popis i utvrditi točan broj grla koja se ubrajaju u kategoriju crvenog mesa.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.741
  • 188
  • 0

Da bi se osigurali uvjeti za izvoz crvenog mesa u EU, ali i bilo koje drugo svjetsko tržište, potrebno je provesti tzv. nulti popis, a to znači da se u cijeloj zemlji treba izvršiti popis svih grla stoke (goveda, ovce i koze), izjavio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Šarović podsjeća da u BiH postoji Agencija za obilježavanje životinja u kojoj se registrira svako grlo koje dobije svoju putovnicu. "Prema tom popisu, registru, u BiH je oko 1,2 miliona grla, ali ih je na terenu mnogo manje", ističe Šarović pojasnivši da je neophodno, ako BiH želi izvesti crveno meso EU, znati točan broj grla koja se ubrajaju u kategoriju crvenog mesa, prenosi Bljesak.info

Uskoro izvoz crvenog mesa u EU - podnesen je i zvaničan zahtjev

"To je suština, zbog toga nam je potreban nulti popis", istaknuo je Šarović, dodajući da je taj posao trebalo završiti još prije deset godina. Šarović je kazao da se procjenjuje da bi ovaj popis koštao 1,5 miliona KM, a moguće ga je uraditi za dva mjeseca. 


Tagovi

Crveno meso Izvoz Nulti popis Popis stoke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.