Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Tursku
  • 02.05.2019. 14:00

BiH će u Tursku izvoziti oko 15 hiljada tona mesa, ali i kaurmu

BiH je prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kaurme.

Foto: Maja Celing Celić
  • 614
  • 39
  • 0

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović danas, 2. maja u Turskoj potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini s tom zemljom.  BiH je na izradi ovoga sporazuma radila skoro tri godine, a benefiti za privredu naše zemlje trebali bi se osjetiti veoma brzo. 

"Ovaj sporazum je bolji od prethodnog sporazuma koji je bio potpisan još 2003. godine. Modernizovan je i unaprijeđen na mnogo načina. Omogućuje BiH da ima slobodan pristup tržištu Turske, kao i Turska u BiH, kada su u pitanju usluge i javne nabavke. To je posebno značajno za nas, jer je tursko tržište veoma zatvoreno", kazao je za Klix.ba državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa naše zemlje Mirko Šarović.

Sporazum unaprijeđen kada je u pitanju trgovina mesom

Jedine dvije zemlje kojima je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini su Singapur i sada BiH, objašnjava ministar.

"Sporazum je unaprijeđen i kada je u pitanju oblast trgovine mesom, što do sada nije bio slučaj. Meso do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, izuzev količine koju je Turska odobravala jednostrano, što je počelo od 2014. kao vid podrške nakon velikih poplava u našoj zemlji. Sada je BiH prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kaurme (mješavina mesa)", ističe Šarović.

BiH bi sada u Tursku na godišnjoj osnovi trebala izvoziti do 15 hiljada tona mesa.

I kaurma na popisu

"Kada je u pitanju govedina Turska je na bazi već ispregovaranog sporazuma u narednih pet godina obezbijedila BiH izvoz osam hiljada tona, ali na to bi se naslanjalo dvije hiljade tona pilećeg, ovčijeg mesa i kaurme. Tako da bi BiH sada na godišnjoj bazi trebala izvoziti u Tursku oko 15 hiljada tona mesa", naglašava Šarović.

Kaurma - mesni specijalitet kojeg možete i sami napraviti

Osim toga, u narednih nekoliko dana na snagu će stupiti odluka da BiH u zemlje Evropske unije može izvoziti osim pilećeg mesa i sve prerađevine od pilećeg mesa. Također, očekuje se i pozitivna odluka kada je riječ o izvozu konzumnih jaja iz BiH.


Tagovi

Izvoz u Tursku Sporazum o slobodnoj trgovini Trgovina mesom Mirko Šarović Kaurma


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.