Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 10.12.2018. 11:00

BH mljekari dobit će veliku priliku za izvoz u EU

Provođenjem standarda EU na terenu i realizacijom planskih aktivnosti u saradnji sa nadležnim ministarstvima, stekli su se uslovi da Evropska unija krajem augusta ove godine uvrsti BiH na listu trećih zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Foto: Pixabay/Leo_65
  • 666
  • 69
  • 0

Dvadeset proizvođača mlijeka iz Bosne i Hercegovine završilo je dvodnevnu studijsku posjetu Sloveniji radi sticanja potrebnih znanja o načinima ispunjavanja standarda EU kod proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Posjeta je organizirana u okviru Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu – ICAM, Međunarodne finansijske korporacije – IFC, članice Grupacije Svjetske banke, a finansirala je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, stoji u saopćenju FMPVŠ.

Naime, u proteklih nekoliko godina kroz Projekt ICAM proveden je niz edukacija za bh. proizvođače mlijeka. Edukacije su organizirane u saradnji s nadležnim ministarstvima, gdje je poseban naglasak stavljen na standarde čuvanja zdravlja životinja, te higijenskih principa EU kod proizvodnje i prerade mlijeka u cijelom lancu. 

Miljan Erbez: Goveda žive u neuslovnim objektima u mnogim gazdinstvima pa su uzgajivači u BiH u finansijskim gubicima

Provođenjem standarda EU na terenu i realizacijom planskih aktivnosti u saradnji sa nadležnim ministarstvima, stekli su se uslovi da Evropska unija krajem augusta ove godine uvrsti BiH na listu trećih zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, čime je otvorena velika izvozna prilika za bh. mljekare. Ova studijska posjeta imala je za cilj podići svijest proizvođača mlijeka o prilikama koje pruža mogućnost plasmana njihovih proizvoda na tržište EU, te o neophodnosti primjene traženih standarda ukoliko se želi ostvariti pristup ovom tržištu.

Projekt ICAM pruža kontinuiranu tehničku podršku Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske u realizaciji programa edukacija za proizvođače mlijeka i učesnike u lancu otkupa  i prerade mlijeka u cilju proširenja proizvodnog tj. izvoznog asortimana kao i uklanjanja izvoznih barijera za pristup bh. proizvođačima mlijeka tržištu EU.


Tagovi

Bh mljekari ICAM Mljekarstvo Standardi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.